DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. janvārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VPR pārstāvji informē Eiropas Komisiju par izaicinājumiem, kas kavē attīstību pierobežā

FOTO: Vidzemes plānošanas reģions

Š.g. 18. janvārī Igaunijas pilsētā Tartu Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji tikās ar  Eiropas Komisijas Reģionālās politikas un pilsētpolitikas ģenerāldirektorātu (DG Regio), lai pārrunātu Eiropas Savienības pierobežu reģionu izaicinājumus, uzklausītu pieredzi un idejas par pārrobežu sadarbību un saņemtu priekšlikumus, kā Eiropas Komisija nākotnē varētu stiprināt pierobežas reģionus.

Eiropas Savienības ārējās robežas attīstības izaicinājumi aktualizējušies, ņemot vērā situāciju, kas saistīta ar karu Ukrainā, kā rezultātā slēgtas līdzšinējās ārējo robežu sadarbības programmas, apstādinot dažādu iecerēto attīstības projektu realizēšanu. Eiropas Komisijas pārstāvji klātesošos informēja, ka šobrīd notiek darbs pie nākamā programmēšanas perioda, kas sāksies 2028. gadā, un jau šobrīd tiek diskutēts, kā Interreg sadarbības programma varētu stiprināt pierobežas reģionus, sniedzot atbalstu to attīstībai.

Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji Eiropas Komisijas pārstāvjus informēja par vairākiem izaicinājumiem Vidzemē, kas ne tikai kavē teritorijas straujāku izaugsmi, bet arī vājina Eiropas Savienības ārējo robežu. Arī Vidzemē tāpat kā citviet ir aktuāla cilvēku aizplūšanu no lauku teritorijām uz pilsētām, savukārt palikušie iedzīvotāji publiskos pakalpojumus nesaņem pietiekamā apmērā. Vāji nodrošinātā pakalpojumu sasniedzamība un mobilitāte, kā arī joprojām nepietiekami attīstīta ceļu un pakalpojumu infrastruktūra veicina teritorijas marginalizāciju, un pierobežā tas vērtējams kā īpaši kritisks risks. Daudz jāstrādā pie iedzīvotāju intelektuālās kapacitātes stiprināšanas, lai tie spētu analizēt ikdienas notikumus un kritiski vērtētu sev pieejamo informāciju.

Diskusijās tika secināts, ka pierobežas reģioni nedrīkst palikt neapdzīvoti, jāstiprina sabiedrības spēja reaģēt uz krīzes situācijām gan drošības jautājumos, gan arī pašpietiekamas un ilgtspējīgas attīstības kontekstā. Paredzams, ka nākotnē arvien vairāk tiks testēta kopīga pārrobežu problēmrisinājumu iedzīvināšana, paplašinot normatīvo aktu definētās tiesības un iespējas.

Sanāksmē piedalījās arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un Latgales plānošanas reģiona pārstāvji, kā arī delegācija no Igaunijas, kuras sastāvā bija valsts pārvaldes iestāžu un organizāciju pārstāvji.

Ar aizvadīto diskusiju saturu un galvenajiem secinājumiem tiks iepazīstināti arī Eiropas Komisijas komisāri, un, kā sarunās atzina klātesošie DG Regio pārstāvji – atbalsts reģioniem, kas robežojas ar Krieviju un Baltkrieviju, ir viena no Eiropas Komisijas šī brīža prioritātēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI