DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. janvārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

Starptautiskā līmenī atzinīgi novērtē Vecpilsētas ielas kvartālu 

Eiropas Savienības “Interreg Europa” programmas organizētā vebinārā “Sinerģija starp tradicionālajiem kultūras jomas pārstāvjiem un kultūras radošajām industrijām” (Synergies between traditional cultural operators and cultural creative industries), augstu atzinību guvis Jelgavas Vecpilsētas ielas kvartāls. 

Zemgales plānošanas reģions šobrīd īsteno projektu CHERRY. Viens no tā pamatuzdevumiem ir izcelt katras projekta partneru pārstāvētās valsts vai reģiona labos piemērus kultūras un radošo industriju mijiedarbībā ar pilsētvides transformāciju, vietējo attīstību un kultūras un dabas vērtību paaugstināšanu. Iesaistīto pušu darba grupā vērtējot, kādus vietējos labās prakses piemērus varētu prezentēt projekta partneriem, eksperti kā vienu no redzamākajiem atzina Vecpilsētas ielas kvartālu. 

Lai arī katrs projekta partneris savus piemērus publiski prezentēs tikai februāra izskaņā, jau tagad atzinīgi novērtēts Jelgavas tūrisma objekts. Proti, programmas pārstāvji vēl īsi pirms gadu mijas uzrunāja CHERRY projekta vadošo partneri piedalīties starptautiskā programmas nodrošinātā pieredzes apmaiņas pasākumā. Lai klausītāji gūtu plašāku ieskatu kultūras un radošo industriju jomā projektu partneru teritorijās, partneris ieteica sazināties ar Zemgales plānošanas reģionu ar lūgumu prezentēt Vecpilsētas ielas kvartālu. Pēc uzaicinājuma saņemšanas, plānošanas reģiona komanda uzrunāja Jelgavas reģionālā tūrisma centra vadītāju Ilvu Grasmani, lai dalītos ar stāstu par to, kā pilsētai izdevies realizēt tik vērienīgu un vienlaikus unikālu projektu. 

Vebināra dalībnieki klausījās 3 prezentācijas – Itālijas piemērs par Veneto reģionu, kas atdzimst un kurā tiek realizēti dažādi ar kultūru un radošajām industrijām saistīti projekti ar mērķi stiprināt reģionu. Spānija tika pārstāvēta ar stāstu par Santamarijas kantona katedrāles atjaunošanu, kas šobrīd arī ieguvusi kultūrtelpas statusu. Savukārt trešais stāsts - Jelgavas Vecpilsētas ielas kvartāla atdzimšana, kas ir vecākā šīs pilsētas apbūves daļa ar koka ēkām, kas netika iznīcinātas II Pasaules kara laikā. Šobrīd kvartāls jau iekarojis vietējo iedzīvotāju un tūristu atzinību, arvien vairāk interesentiem sniedzot iespēju ieskatīties ne tikai vēstures lappusēs, bet arī izzināt restaurācijas procesus, kā arī tradicionālos arodus (aušana, keramika).  

Jelgavas piemērs uzskatāms par augstvērtīgu pieredzi kultūras un pilsētvides atjaunošanas veicināšanā. Šāds uzaicinājums prezentēt savu stāstu uzskatāms par lielu pagodinājumu un tas ir vēl viens apliecinājums tam, kā ar Eiropas Savienības fondu atbalstu iespējams uzlabot vidi un attīstīt dažādas jomas. 

Informācijai: Starpreģionu sadarbības programma “INTERREG EUROPE” veidota ar mērķi īstenot labāku sadarbības pārvaldību. lai uzlabotu valsts pārvaldes iestāžu un saistīto pušu institucionālās spējas pārvaldīt noteiktu teritoriju un īstenot teritoriju attīstības stratēģijas. Arī Latvija iesaistās šajā programmā realizējot dažādus projektus dažādās pārstāvētajās nozarēs. Programmas teritorija ietver visas Eiropas Savienības dalībvalstis, Norvēģiju un Šveici.  

Projekts “CHERRY” tiek īstenots Interreg Europe 2021. – 2027.gadam programmā. Tā mērķis ir pilnveidot reģionālās attīstības politikas dokumentus projektā iesaistītajos partnervalstu reģionos, stimulēt radošā sektora atgūšanos pēc Covid-19 krīzes, kā arī veicināt kultūras un radošo industriju attīstību reģionā, sekmējot ekonomikas attīstību un ES konkurētspējas palielināšanos. Projekta kopējais budžets ir 1 939 948.00 EUR (t.sk. ERAF finansējums 1 551 958.40 EUR). ZPR budžets - 172 792.00 EUR. Vairāk par projektu ŠEIT. 

Šis raksts ir sagatavots ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šī raksta saturu pilnībā atbild Zemgales plānošanas reģions, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI