DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. janvārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Sākas valsts vienotais jurista eksāmens ziemas sesijā 

Piektdien, 12. janvārī, sākas sestais valsts vienotais jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmens, kuru kārtos pavisam 129 tiesību zinātnes studenti. Pirmo eksāmena jomu kārtos 66 studenti. Eksāmens dažādās tiesību jomās noritēs līdz 26. janvārim. 

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere: “Vienotais valsts jurista eksāmens ir ne tikai pārbaudījums studentu zināšanām, bet arī lieliska iespēja katram apliecināt savas spējas. Tas ir būtisks solis katra jaunā jurista karjerā un spēcinošs rīks tiesiskuma stiprināšanai Latvijā. Es vēlu mūsu studentiem izturību un veiksmi šajā svarīgajā eksāmenā, kā arī novēlu gūt pārliecību, ka drīz būsiet gatavi izcili pildīt savu profesionālo lomu mūsu sabiedrībā un tieslietu sistēmā.” 

Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena komisijas priekšsēdētāja Laila Medina: “Valsts vienotā jurista eksāmena mērķis ir pārbaudīt studentu zināšanu un prasmju pietiekamību jurista profesionālas kvalifikācijas iegūšanai un gatavībai veikt ar jurista profesiju saistītos pienākumus atbilstoši valstī noteiktajam zināšanu standartam. Vēlu visiem studentiem možu prātu, kārtojot eksāmenu, un Eksāmena komisijas locekļiem iedvesmu, vērtējot studentu darbus. Lai visiem izdodas!” 

2024. gada ziemas sesijā valsts vienotais jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmens noritēs šādos datumos: 

  • 12. janvārī – tiesību teorijas, tiesību filozofijas un Latvijas tiesību vēstures jomā; 
  • 16. janvārī – krimināltiesību un kriminālprocesa tiesību jomā; 
  • 19. janvārī – civiltiesību, civilprocesa tiesību un komerctiesību jomā; 
  • 23. janvārī – konstitucionālo tiesību, administratīvo tiesību un administratīvā procesa tiesību jomā; 
  • 26. janvārī – starptautisko un Eiropas Savienības tiesību jomā. 

Eksāmenu kārtos 129 studenti no sešām augstskolām: Baltijas Starptautiskās akadēmijas; Biznesa augstskolas "Turība"; Daugavpils Universitātes; Latvijas Universitātes; Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas; Rīgas Stradiņa universitātes. 

Eksāmenu atkārtoti kārtos 106 studenti, bet 23 studenti eksāmenu kārtos pirmo reizi. No 106 studentiem, kuriem jāpārkārto eksāmens, 36 studentiem ir jāpārkārto tikai viena eksāmena joma, 31 studentiem jāpārkārto divas jomas, bet 62 studentiem jāpārkārto viss eksāmens. 

Eksāmena rezultātu paziņošana plānota līdz 16. februārim. 

Nākamais valsts vienotais jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmens notiks 2024. gada vasarā. 

Papildu informācija: 

2023. gada vasarā eksāmenu kārtoja 188 studenti un to nokārtoja 69 studenti jeb 37 % no studējošajiem, kas kārtoja eksāmenu. Valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu kopš tā ieviešanas nokārtojuši 230 studenti. 

Plašāka informācija par eksāmenu atrodama Tieslietu ministrijas tīmekļvietnē.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI