DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. janvārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Valsts valodas centram uzdod rast tiesisku risinājumu tūrisma nozarē līdztekus latviešu valodai lietot arī citas ES oficiālās valodas 

FOTO: Sintija Zandersone, LETA

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere Valsts valodas centra (VVC) direktoram uzdevusi līdz š.g. 15.janvarim izvērtēt un sniegt priekšlikumus par nepieciešamajiem grozījumiem tiesību aktos un izmaiņām to piemērošanā, lai nodrošinātu to, ka sabiedriskajā transportā uz un no starptautiskās lidostas “Rīga”, kā arī citos transporta infrastruktūras objektos būtu pieejama informācija angļu valodā vai vairākās Eiropas Savienības (ES) oficiālajās valodās. Tāpat ministre no VVC sagaida skaidrojumu par svešvalodu lietošanu vietās, kur vienkopus pulcējas plašs ārvalstu tūristu loks.  

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere norāda: “Latvija ir daļa no ES un Šengenas zonas. Latvijā ik gadu ierodas vairāk nekā miljons ārvalstu tūristu un viesu, tāpat tiek organizēti Eiropas un pasaules mēroga kultūras un sporta pasākumi. Nav pieļaujams, ka informācijas trūkuma dēļ Latvijas ekonomikai iet garām peļņa no tūrisma. Tādēļ esmu uzdevusi izvērtēt esošo normatīvo aktu interpretāciju par svešvalodu lietošanu tūrisma nozarē, ņemot vērā, ka Valsts valodas lietošanas tiesiskajā regulējumā jāaizsargā arī netiešās mērķgrupas – tūristu no ārvalstīm – tiesības saņemt nepieciešamo pamatinformāciju angļu vai kādā no ES oficiālajam valodām. Vienlaikus vēlos uzsvērt, ka būtiski rast samērīgu risinājumu visiem – gan Latvijas iedzīvotājiem, gan ārvalstu viesiem – nemazinot latviešu kā vienīgās valsts valodas lomu.”  

Savukārt līdz š.g. 31.janvārim VVC uzdots sniegt plašāku skaidrojumu un priekšlikumus regulējuma pilnveidei par ES valodu izmantošanu publiskās vietās, lai: starptautiska un reģionāla mēroga transporta infrastruktūras objektos varētu izvietot informāciju citās oficiālajās ES valodās; pilsētvidē nodrošinātu tūristiem pieejamu pamatinformāciju par iespēju saņemt vismaz pirmās nepieciešamības pakalpojumus; Latvijā, organizējot dažādus starptautiskus pasākumus, pieļautu informatīvos un organizatoriskos nolūkos lietot citas ES oficiālās valodas. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI