DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. janvārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Valdība ir noteikusi prasības nederīgas un neizlietotas ārstnieciskās dzīvnieku barības savākšanai un iznīcināšanai

Ministru kabinets (MK) otrdien, 9. janvārī apstiprinājis Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto kārtību par neizlietotas vai nederīgas dzīvnieku ārstnieciskās barības un starpproduktu savākšanu un iznīcināšanu, lai dzīvniekiem paredzētie produkti, kas satur veterinārās zāles, nenonāktu sadzīves atkritumos vai vidē.  

Līdz šim Latvijas normatīvajos aktos nav ticis noteikts, kādā veidā savācama un iznīcināma neizlietota vai nederīga dzīvnieku ārstnieciskā barība un starpprodukti. Tā kā šie produkti satur veterinārās zāles, tad tie ir klasificējami kā bīstamie atkritumi un arī atbilstoši tam apsaimniekojami. Veterināro zāļu nonākšana vidē vai barībā dzīvniekiem, kuriem nav paredzētas konkrētās zāles, var izraisīt arī pārtikas piesārņojumu, radot apdraudējumu cilvēka veselībai. Tādēļ turpmāk neizlietota vai nederīga ārstnieciskā barība tās tirgotājiem būs jāsavāc slēgtā iepakojumā vai tvertnē un jānovieto speciālā un atbilstoši marķētā norobežotā vietā, vai, ja uzņēmumam ir plašas telpas,- atsevišķā šim mērķim paredzētā telpā.   

Kaut arī ārstnieciskā barība visbiežāk ir paredzēta lauksaimniecības dzīvnieku un ganāmpulku ārstēšanai vai profilaksei, mūsdienās šādu zāļu ievadīšanas veidu piemēro arī mājas (istabas) dzīvniekiem. Lai sadzīves atkritumos nenonāktu veterinārās zāles, turpmāk mazumtirdzniecības uzņēmumi, kuri pārdod ārstniecisko dzīvnieku barību, pieņems neizlietoto produkciju no pircējiem un nodrošinās tās nodošanu iznīcināšanai. Mazumtirdzniecības uzņēmumi var izvēlēties, kādā veidā informēt ārstniciskās barības pircējus par iespēju neizlietoto ārstniecisko barību nodot atpakaļ: to var veikt gan mutiski, gan arī rakstiski, izsniedzot ārstniecisko barību pircējam, kā arī šo informāciju var rakstiski norādīt tirdzniecības vietā.  

Noteikumi “Neizlietotas vai nederīgas dzīvnieku ārstnieciskās barības un starpproduktu savākšanas, izmešanas un iznīcināšanas kārtība” stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to publikācijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI