DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. decembrī, 2023
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

2023. gads “Rīgas mežos” – izaicinājumi, inovācijas un uzvaras

FOTO: Publicitātes foto

2023. gadu uzņēmumā “Rīgas meži” pamatā raksturo daži, bet jaudīgi vārdi – izaicinājumi, inovācijas un ilgtspēja, uzvaras un panākumi. Tie saistīti gan ar mežu un galvaspilsētas dārzu un parku apsaimniekošanu, uzņēmuma pārvaldību, attīstību un finansēm, ar vides izglītību un rekreāciju, gan arī ar kopējo situāciju mežsaimniecības nozarē – uzsver “Rīgas mežu” valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

Izaicinājumi. Viens no lielākajiem “Rīgas mežu” izaicinājumiem 2023.gadā bija uzņēmuma finanšu stabilitātes nodrošināšana, jo kokmateriālu un zāģmateriālu tirgū bija cenu kritums, kā arī pārdošana bija salīdzinoši neaktīva. Atbilstoši kopējai situācijai tirgū, salīdzinot ar pērnā gada 11 mēnešiem, samazinājušās arī “Rīgas mežu” kokmateriālu vidējās cenas – apaļkokam par 22% un zāģmateriālam pat par 25%.

Būtiskākie ieņēmumi 11 mēnešos bija no kokmateriāliem – 14,04 miljoni eiro. “Rīgas mežu” neto apgrozījums jeb ieņēmumi no pamatdarbības 11 mēnešos sasnieguši 20,34 miljonus eiro, bet peļņa ir 0,8 miljoni eiro.

Otrs būtiskais izaicinājums saistīts ar laika apstākļiem un to radītajām sekām. Proti, vasarā un rudenī mežam un parkiem lielus postījumus nodarīja sausums, kā arī pārmērīgais mitrums un stiprie vēji, kas bija vieni no ievērojamākajiem pēdējā desmitgadē. Savukārt ziemas sākumā tika pieredzētas snieglieces un snieglauzes.

Šogad mežos bija ievērojami egļu astoņzobu mizgrauža postījumi. Izvietojot feromonu slazdus, cērtot sanitārās cirtes un rūpīgi sekojot līdzi situācijai, kopumā kaitēkļu ierobežošanas pasākumu rezultāti vērtējami kā labi.

Pārvaldība. Uzņēmuma darbības un pārvaldības procesu pilnveide vērsta uz racionālas, efektīvas un ilgtspējīgas darbības nodrošināšanu un attīstību.

Piemēram, gada sākumā “Rīgas mežu” padome apstiprināja grozījumus uzņēmuma Vidēja termiņa stratēģijā 2019.–2025. gadam. Savukārt gada beigās izstrādāts Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2035.gadam projekts.

Lai novērstu tirgus un konkurences kropļošanu, ievērojot Valsts kontroles un Konkurences padomes norādījumus, kā arī Rīgas domes un “Rīgas mežu” padomes lemto, 2023.gadā tika veikti būtiski priekšdarbi uzņēmuma iziešanai no apaļkoku pārstrādes biznesa.

Ikdienas darba efektivizācijā un vienkāršošanā būtisks solis bija dokumentu vadības sistēmas EDUS praktiskas darbības uzsākšana. Tajā integrētas dažādas iekšējās dokumentu sistēmas. Savukārt finanšu pārvaldības jomā ieviests biznesa inteliģences risinājums – ilgtspējīga datu noliktava, analīzes un vizualizācijas platforma. Tā nodrošina padziļinātu datu analīzi, analīzē balstītu lēmumu pieņemšanu, paātrina un pilnveido dažādu pārskatu iegūšanu u.c.

Inovācijas un ilgtspēja ir kļuvušas par neatņemamām “Rīgas mežu” sastāvdaļām. Uzņēmums lielu uzmanību pievērš Zaļā kursa mērķu sasniegšanai, lai Eiropā līdz 2050.gadam panāktu klimatneitralitāti. Piemēram, “Rīgas meži” veido ilgtspējīgākus apstādījumus, pāriet uz videi draudzīgāku tehniku, uzsākta saules paneļu uzstādīšana elektroenerģijas ieguvei, tiek īstenoti zaļie iepirkumi u.c. Tāpat “Rīgas meži” pirmie no Latvijas oficiāli pievienojušies Eiropas iniciatīvai par trīs miljardu koku iestādīšanu planētas nākotnei “Three Billion Trees”, lai kompensētu CO2 “pēdu”, samazinātu gaisa temperatūru, saglabātu bioloģisko daudzveidību u.c.

Ieguldot gan pašu līdzekļus, gan piesaistot starptautisko finansējumu, uzņēmums uzsācis  darbu pie dažādu mūsdienīgu un ilgtspējīgu risinājumu ieviešanas. Piemēram, pie satelītdatu un mākslīgā intelekta izmantošana mežu uzraudzībā “Apvārsnis Eiropa” starptautiskajā projektā SWIFTT, notiek priekšdarbi, lai uzsāktu kokaudzētavas “Norupe” modernizāciju.

Jauniegādātā daudzfunkcionālā tehnika palīdz operatīvāk kopt galvaspilsētas apstādījumus, bet jaunā meža tehnika ļauj saudzīgāk veikt darbus mežā, piemēram, Mežaparkā. Savukārt Māras dīķī uzstādītas ūdeni attīrošas saliņas. Ar saules baterijām aprīkoto atkritumu urnu presēšanas ierīces palīdz gudrāk un efektīvāk apsaimniekot atkritumus parkos.

“Rīgas mežu” speciālisti 2023.gadā pirmo reizi Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes maģistrantūras studentiem sagatavoja un lasīja kursu “Daudzmērķu un pilsētvides mežsaimniecība”, iepazīstinot ar uzņēmuma unikālo pieredzi. Tāpat “Rīgas mežu” darbinieki ar savu pieredzi inovāciju ieviešanā kā eksperti piedalījās dažādos semināros, konferencēs u.c.

No darbinieku labbūtības un ilgtspējas viedokļa būtiski, ka “Rīgas meži” praktiski pievienojušies iniciatīvai “Misija Nulle”, kā mērķis ir rūpēties par uzņēmuma darbiniekiem, viņu veselību un drošību. Šogad uzņēmums ieguva Ģimenei draudzīgas darbavietas statusu.

Uzvaras un panākumi. Tikai otro gadu piedaloties “Ilgtspējas indeksā”, “Rīgas meži” ieguva Zelta kategoriju. Tas galvenokārt ir labas korporatīvās pārvaldības rezultāts, jo viens no augstākajiem vērtējumiem (94,7% no 100% iespējamajiem) iegūts sadaļā “Stratēģija”, kurā eksperti vērtē organizāciju pārvaldības principus, lēmumu pieņemšanas procesus, faktisko sniegumu un ietekmi. Tāpat “Rīgas meži” šajā prestižajā reitingā ieguva vienu no īpašajiem apbalvojumiem – titulu “Ilgtspējas čempions”, kas tiek piešķirta dalībniekam, kurš gada laikā uzrādījis visstraujāko progresu (uzņēmuma sniegums gada laikā uzlabojies par 20%).

“Rīgas meži” kā potenciālā darba vieta ir interesanti jauniešiem. To apliecina fakts, ka uzņēmums šovasar bija trešais lielākais darba devējs Latvijā Nodarbinātības valsts aģentūras jauniešu vasaras darba projektā. “Rīgas mežo” šovasar strādāja 150 jaunieši un visiem pat nebija iespējams nodrošināt darba vietas.

Šogad “Rīgas meži” pirmo reizi saņēma Valsts vides dienesta (VVD) Zaļo izcilības balvu par sadarbību, t.sk. par kopīgi ar VVD īstenoto kampaņu par tīriem Rīgas un Pierīgas mežiem – #TīriRīgasMeži #VidesSOS. Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācija atzinīgi novērtējusi mūs kā veiksmīgu uzņēmumu darba vidē balstītu mācību un prakšu īstenošanā. Īpašs gandarījums ir par to, ka varam būt daļa no jauno profesionāļu sagatavošanas procesa.

Pelnīts novērtējums kolēģu darbam bija divas Ainavu arhitektūras balvas: kategorijā “Ārtelpa” – “Dārzu un parku” Pārdaugavas iecirkņa aprūpētais Arkādijas parks un kategorijā “Personības” – Uzvaras parka galvenā dārzniece Daiga Seņkāne. Viņas lolojums ir arī šī un pagājušā gada Vasaras puķu dobju parādes laureāte – Uzvaras parka Lielā dobe.  

Baltijas mērogā panākums bija uzņēmuma iniciētais 1.Baltijas Starptautiskais Vasaras puķu dobju festivāls – trīs dienas triju galvaspilsētu puķu dobes sacentās par tituliem piecās kategorijās. Rīgā triumfēja Uzvaras parka Lielā dobe – Alsungas brunču krāsas un raksti (aprūpē daļas “Dārzi un parki” Pārdaugavas iecirkņa komanda). Rīgas vasaras puķu dobes bija veltītas Dziesmu un deju svētku 150.gadskārtai.

Vides izglītība. Maijā darbu ar jaunu nosaukumu un Amatu mājas atklāšanu pilnveidotā kapacitātē uzsāka vides izglītības centrs / programma “EkVidO2” jeb “EKOLOĢIJA. VIDE. GAISS” (iepriekš – “Zaļā klase”), piedāvājot arī desmit jaunas izglītības programmas un dabu izzinošas aktivitātes, piemēram, Putnu būrīšu taka, Dabaszinību stunda ārā, Orientēšanās maratons Rīgas centra parkos. “EkVidO2” rīko putnu būrīšu talkas, piedalās dažādos pasākumos, dodas uz skolām. Šogad vides izglītības centra aktivitātēs piedalījušies aptuveni 9700 cilvēku.

Takas un rekreācijas iespējas. Gads tika uzsākts ar jaunu rekreācijas taku projektu #RadiTakasRīgasMežos. Proti, katru mēnesi tika piedāvātas digitāli marķētas takas uzņēmuma teritorijās – kā mežos, tā arī skaistāko vasaras puķu dobju taku dārzos un parkos. Maršruti tiks papildināti arī turpmāk. Tie pieejami “Rīgas mežu” taku kontā: https://ej.uz/wyb7 (nepieciešama lietotne Komoot).

Rūpējoties par atpūtas iespējām, mežos izveidotas vai atjaunotas atpūtas vietas – soliņi un galdiņi, atjaunots celiņu segums un laipas, arī daudzu iecienītā Cenas tīreļa purva laipa.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI