DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. decembrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

E. Siliņa: ES ir jāvirzās uz priekšu un jāsniedz Ukrainai finansiāls, politisks un militārs atbalsts

FOTO: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja.

Eiropas Savienības līderiem ir jāvienojas par risinājumiem, lai Ukrainu atbalstītu finansiāli, militāri un politiski. Tā ceturtdien, 14. decembrī, pirms Eiropas Savienības līderu tikšanās jeb Eiropadomes žurnālistiem uzsvēra Ministru prezidente Evika Siliņa.

Latvijas valdības vadītāja uzsvēra nepieciešamību ES būt vienotai, norādot, ka 26 valstīm jau ir skaidrs redzējums par to, ka ir nepieciešama vienošanās par atbalstu Ukrainai. E. Siliņa sacīja, ka šīs būs sarunas ne tikai par Ukrainu, bet par pašu Eiropu. “Ja mēs saprotam, ka tā ir paskatīšanās uz sevi, tad nav variantu palikt uz vietas. Mums ir jāvirzās uz priekšu un jāatrod risinājums par finansiālo, militāro un politisko atbalstu Ukrainai.”

Finansiālā jomā jāpieņem lēmums par 50 miljardu eiro ES atbalstu Ukrainai; politiski jāizlemj par ES paplašināšanās sarunu sākšanu ar Ukrainu un Moldovu; tāpat ir svarīga vienošanās par militārā atbalsta sniegšanu Eiropas Miera mehānisma ietvaros, uzsvēra E. Siliņa. Viņa arī vērsa uzmanību uz to, ka Ukraina un Moldova ir veikušas nepieciešanās reformas, lai ES ar tām sāktu paplašināšanās sarunas – to atzinusi Eiropas Komisija.

14. decembrī un 15. decembrī Briselē notiek ES valstu un valdību valdītāju tikšanās jeb Eiropadome. Tās galvenie darba kārtības jautājumi ir par atbalsta turpināšanu Ukrainai, ES paplašināšanās sarunu sākšana ar Ukrainu un Moldovu, kā arī situācija Tuvajos Austrumos, drošība un aizsardzība, un ES ilgtermiņa budžeta 2021.-2027. gadam vidusposma pārskats.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI