DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs uzsver Latvijas ieinteresētību padziļināt sadarbību ar Austrumu partnerības valstīm

2023. gada 11. decembrī Briselē ārlietu ministrs K. Kariņš piedalījās ikgadējā Austrumu partnerības (AP) ārlietu ministru sanāksmē, kurā tika apspriesta partnerības nākotne, ņemot vērā ģeopolitiskās izmaiņas reģionā – Krievijas plašā mēroga agresijas karu pret Ukrainu, drošības draudus pārējām AP valstīm, kā arī Ukrainas, Moldovas un Gruzijas noteikto virzību uz iestāšanos ES. K. Kariņš tikšanās laikā uzsvēra Latvijas ieinteresētību padziļināt sadarbību ar Austrumu partnerības valstīm.

ES un AP valstu ministri apstiprināja vēlmi izstrādāt pielāgoto ilgtermiņa stratēģiju AP politikai. Tāpat ministri tika informēti par sadarbības jaunumiem, piemēram, par noslēgto reģionālo vienošanos par viesabonēšanas maksas atcelšanu starp AP valstīm.

Neformālās tikšanās laikā ar Baltkrievijas opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku (Sviatlana Tsikhanouskaya) K. Kariņš pauda stingru Latvijas atbalstu Baltkrievijas demokrātiskajai opozīcijai un tās centieniem par brīvu un demokrātisku Baltkrieviju. K. Kariņš uzsvēra arī Latvijas nosodījumu Lukašenko režīma brutālajām represijām pret saviem cilvēkiem, atbalstam Krievijas agresijai Ukrainā un iesaistei Krievijas nelikumīgi deportēto bērnu no Ukrainas izmitināšanai Baltkrievijā.

K. Kariņam notika divpusējās tikšanās ar Ukrainas, Moldovas un Armēnijas kolēģiem.

Tikšanās laikā ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu (Dmytro Kuleba) tika pārrunāts Ukrainas ES integrācijas process. K. Kariņš pauda novērtējumu Ukrainas veiktajām reformām un apstiprināja Latvijas atbalstu Ukrainas pievienošanās sarunu sākšanai. Ministrs apliecināja nemainīgu Latvijas atbalstu Ukrainai visos sadarbības virzienos, akcentējot politiskā, militārā un rekonstrukcijas atbalsta jomas.

Ar Moldovas ārlietu un Eiropas integrācijas lietu ministru Niku Popesku (Nicu Popescu) ministrs K. Kariņš parakstīja Latvijas – Moldovas sociālās drošības līgumu, kas nodrošinās sociālo aizsardzību abu valstu pilsoņiem, kas dzīvo otrā valstī. K. Kariņš pozitīvi novērtēja Moldovas sasniegto progresu reformu ieviešanā un apstiprināja Latvijas atbalstu ES iestāšanās sarunu uzsākšanai ar Moldovu.

Tikšanās laikā ar Armēnijas ārlietu ministru Araratu Mirzojanu (Ararat Mirzoyan) tika pārrunāta ES-Armēnijas sadarbība un miera procesa virzība. K. Kariņš atzīmēja neseno Armēnijas-Azerbaidžānas kopīgo paziņojumu par apņemšanos normalizēt savstarpējās attiecības, atzīmējot, ka tas ir nozīmīgs solis uzticības veicināšanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI