DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. novembrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

K. Kariņš ar Vidusjūras reģiona partneriem pārrunā vardarbības pārtraukšanu Tuvajos Austrumos

2023. gada 27. novembrī ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš Barselonā piedalījās ES–Savienības Vidusjūrai 8. Reģionālajā forumā, kas pulcēja ES un Vidusjūras Dienvidu reģiona valstu ārlietu ministrus, lai pārrunātu krīzi Tuvajos Austrumos un iespējamos tās risinājumus. Pasākumu vadīja ES augstais pārstāvis ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels un Jordānijas ārlietu ministrs Aimans Safadī (Ayman Safadi). Pasākumā kā viesis, pārstāvot Arābu valstu līgu un Islāma sadarbības organizāciju, piedalījās arī Saūda Arābijas ārlietu ministrs, princis Faisals bin Farhāns Āl Saūds (Prince Faisal bin Farhan Al Saud).

Uzrunājot partnerus, ārlietu ministrs K. Kariņš uzsvēra, ka nepieciešama efektīvāka sadarbība, lai pārtrauktu nebeidzamās vardarbības ciklu, tai skaitā mobilizējot visu iespējamo atbalstu ilgtspējīgam situācijas atrisinājumam Tuvajos Austrumos.

Divpusējā sarunā ar Saūda Arābijas ārlietu ministru K. Kariņš pārrunāja veidus, kā stiprināt ES un Arābu valstu līgas sadarbību, lai rastu ilgtspējīgu risinājumu situācijai Tuvajos Austrumos. Saūda Arābija ir būtisks spēlētājs Tuvo Austrumu reģionā un ieņem īpaši aktīvu lomu arī centienos noregulēt pašreizējo saasinājumu. K. Kariņš pateicās Saūda Arābijai par tās lomu Ukrainas miera iniciatīvā.

Sarunā ar Palestīnas pašpārvaldes ārlietu un diasporas ministru Dr. Riādu Almālikī (Riyad al-Maliki) tika apspriesta pašreizējā drošības un humānā situācija Gazas joslā un Rietumkrastā. Amatpersonas apmainījās viedokļiem par nepieciešamo atbalstu krīzes pārvarēšanai.

K. Kariņš arī tikās ar ES īpašo pārstāvi Tuvo Austrumu miera procesam Dr. Svenu Kopmanu (Sven Koopmans), lai pārrunātu veidus, kā pastiprināt ES iesaisti un lomu krīzes risināšanā, tostarp domājot par ilgtermiņa risinājumiem, balstītiem divu valstu principā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI