DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. decembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība
2
2

Apbalvoti Meža nozares gada balvas “Zelta čiekurs 2023” laureāti 

Publicitātes foto

Ceturtdien, 7. decembrī, svinīgajā ceremonijā, klātesot Valsts prezidentam,  Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Lielajā aulā tika apbalvoti Meža nozares gada balvas “Zelta čiekurs 2023” laureāti. Balvas tika pasniegta piecās nominācijās: „Par mūža ieguldījumu”, “Par inovatīvu uzņēmējdarbību”, “Par zinātnes ieguldījumu nozares attīstībā”, “Par ieguldījumu nozares attīstībā” un “Par ilgtspējīgu saimniekošanu”. 

Zemkopības ministrs Armands Krauze: ““Zelta čiekurs” ir augstākā atzinība par sasniegumiem meža nozarē. Mēs godinām nozaru profesionāļus, kas prot darīt, gan cienot tradīcijas un mantojumu, gan arī spēj raudzīties uz priekšu – ilgtspējības un nākotnes ekonomikas virzienā.  Mēs lepojamies gan par katra laureāta paveikto, gan par Latviju – mūsu mežiem bagāto valsti, kurā mums jāspēj atbildīgi un ilgtspējīgi saimniekot, lai mežu pietiek vienmēr un visam, kam tas ir nepieciešams.” 

Nominācijā „Par mūža ieguldījumuapbalvojumus saņēma Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava”vadošā pētniece Mudrīte Daugaviete, bijušais AS „Latvijas valsts meži” struktūrvienības „LVM Sēklas un stādi” direktors Guntis Grandāns un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes padomes priekšsēdētāja Laimdota Straujuma. “Zelta čiekurus” šīs nominācijas laureāti saņēma no Valsts prezidenta rokām.

Nominācijā “Par ieguldījumu nozares attīstībā” apbalvots Latvijas Meža īpašnieku biedrības vadītājs Arnis Muižnieks. Vienlaikus savu “Zelta čiekuru” saņēma arī pērnā gada uzvarētājs Roberts Strīpnieks, AS “Latvijas valsts meži” izveidotājs un iedvesmotājs.

Nominācijā “Par ieguldījumu sabiedrības izglītošanā” lielo balvu “Zelta čiekurs” saņēma AS “Latvijas finieris” sabiedrisko attiecību vadītājs Pauls Beķeris, bet diplomus un atzinības balvas saņēma Latvijas meža un saistīto nozaru portāla “zemeunvalsts.lv” redaktors Pauls Rēvelis un Latvijas Mēbeļu ražotāju asociācijas valdes locekle un izpilddirektore Ieva Erele.

Nominācijā “Par inovatīvu uzņēmējdarbību” lielo balvu “Zelta čiekurs” saņēma loģistikas datorprogrammēšanas uzņēmums SIA Mappost par koksnes produktu piegādes optimizācijas risinājumu. Diplomus un atzinības balvas saņēma arī kokapstrādes uzņēmumi „VMS Timber  un “METSATEK”.

Nominācija “Par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu Gada balvas ietvaros ir Latvijas Meža īpašnieku biedrības rīkotā konkursa “Sakoptākais mežs” rezultāts un noslēdzošais akords “Zelta čiekura” pasniegšanas ceremonijā. Par sakoptākā meža īpašnieku konkursā tika atzīta un “Zelta čiekuru” saņēma Liene Pušpura, kura saimnieko Cēsu novada īpašumā “Sildibenes”. Atzinības balvas un diplomus saņēma saimniecības “Krūmiņi’ īpašniece Kristīna Sprūdža no Cēsu novada, īpašuma “Rūķmuiža” saimnieks Agnis Graudulis Saldus novadā un saimniecības “Gaismas” īpašnieks Juris Plivda Preiļu novadā.

Gada balva „Zelta čiekurs” ir Meža īpašnieku asociācijas, Latvijas Kokrūpniecības federācijas un Zemkopības ministrijas sadarbības rezultātā tapusi iniciatīva. Tās divdesmit gadu pastāvēšanas laikā Meža nozares gada balva ir pasniegta jau vairāk nekā 200 Latvijas mežsaimnieku, nozares pētnieku, uzņēmēju un biedrību. 

Meža nozare ir būtiska Latvijas valsts tautsaimniecībai. Mežsaimniecības ekonomiskais pamatojums Latvijā ir koksnes ieguve, kas nodrošina ekonomisko stabilitāti ar darba vietām un nodokļu iemaksām, dod nozīmīgu pienesumu valsts IKP, eksportam un atjaunojamo resursu ieguvei. Latvijas meža nozares pievienotā vērtība (faktiskajās cenās) 2022. gadā veidoja 7,0 % no iekšzemes kopprodukta (IKP). Meža nozarē strādā 41 tūkstoši nodarbināto, no kuriem mežsaimniecība un mežistrādē – 14 tūkstoši, kokapstrādē – 20 tūkstoši, bet mēbeļu ražošanā – 7 tūkstoši cilvēku.1  

Pasaules notikumu kontekstā šogad Latvijas mežsaimniecības un kokapstrādes nozare saskaras ar īpaši nopietniem izaicinājumiem gan izmaksu saglabāšanas un cenu konkurences, gan noieta tirgus jomā. Arī nepieciešamība tehnoloģiski attīstīties, kvalificēta darbaspēka trūkums un vajadzība pēc līdzsvara ekonomisko, sociālo un ekoloģisko jautājumu risināšanā liek uzņēmumiem un organizācijām būt īpaši inovatīviem un drosmīgiem jaunu risinājumu ieviešanā. Gada balvas laureāti apliecina izaicinājumi tiek pieņemti un balvas apstiprina izaugsmi. 

Balvu pasniegšanas ceremonija būs skatāma televīzijas kanālā TV24 9. decembrī pulksten 22.00 ar atkārtojumu 10. decembrī pulksten 12.30 un 16. decembrī pulksten 11.55.

Plašāka informācija par visiem laureātiem ŠEIT.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI