DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

“Rīgas satiksme” aicina autovadītājus, novietojot automašīnu, pārliecināties, vai tai garām varēs pabraukt sabiedriskais transports

“Rīgas satiksme” aicina privāto transportlīdzekļu vadītājus, novietojot automašīnu, pārliecināties vai automašīna netraucēs pabraukt garām sabiedriskajam transportam un citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Šādi gadījumi negatīvi ietekmē gan sabiedriskā transporta kustību, gan pasažierus, kuri nevar nokļūt savā galamērķī un ir spiesti meklēt citas alternatīvas vai ilgstoši gaidīt pieturvietās. Tāpat neērtības rodas citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Tāpēc jau 2022. gada februārī “Rīgas satiksme” vērsās Satiksmes ministrijā, lai rosinātu izmaņas Ceļu satiksmes likumā, lai piemērotu bargākus sodus automašīnu īpašniekiem, kuru novietotā automašīna ir aizkavējusi sabiedrisko transportu. Ierosinājumi ir sagatavoti atkārtoti un tiks iesniegti Satiksmes ministrijai.

2022. gadā “Rīgas satiksme” ir bijuši vismaz 74 gadījumi, kad transportlīdzekļi ir bloķējuši sabiedriskā transporta kustību, piemēram, automašīna ir novietota tramvaju sliežu tiešā tuvumā, tāpat šādas situācijas notiek vasarā, kad autovadītāji dodas uz pludmali vai citviet. Kopējā summa, kas piemērota spēkratu īpašniekiem, kuru automašīnas ir aizkavējušas sabiedriskā transporta kustību ir 28 tūkstoši eiro. Katra situācija ir atšķirīga un tiek vērtēts gan aizkavētais laiks, gan kopējais reisu skaits, kas netika izpildīts. Attiecīgi arī zaudējumu piedziņa katrā gadījumā ir citāda un tā var būt sākot no 100 līdz pat vairākiem tūkstošiem eiro. Katrs gadījums tiek izskatīts individuāli un gan līdz šim, gan arī turpmāk uzņēmums vērsīsies pie automašīnas īpašnieka, lai piedzītu zaudējumus. Tāpat jārēķinās, ka gadījumā, ja, autovadītājs labprātīgi neapmaksā piemēroto zaudējumu summu, prasība tiek iesniegta tiesā un tad var nākties šķirties vēl no krietni lielākas naudas summas.  

Arī šī gada 11 mēnešos jau ir bijuši vismaz 47 gadījumi, kad automašīnu vadītāju vainas dēļ ir tikusi bloķēta sabiedriskā transporta kustība.

Vienlaikus autovadītājiem jārēķinās, ka par automašīnas novietošanu stāvēšanai, pārkāpjot Ceļu satiksmes noteikumus, Rīgas pašvaldības policija sastāda administratīvā pārkāpuma protokolu, kā arī uz notikuma vietu var tikt izsaukts evakuators transportlīdzekļa pārvietošanai.

Lai mainītu esošo situāciju “Rīgas satiksme” vērsusies atbildīgajās institūcijās ar rosinājumu veikt izmaiņas normatīvajos aktos, lai palielinātu administratīvos sodus tiem automašīnu īpašniekiem, kuri savu automašīnu ir novietojuši nevērīgi un tai garām nevar pabraukt sabiedriskais transports.

Situācijas, kad automašīna tiek novērota nevērīgi un tai garām nevar pabraukt sabiedriskais transports nav tikai ziemā, tādi gadījumi ir arī vasarā, kad, dodoties uz pludmalēm, autovadītāji bieži neiedomājas, ka sabiedriskais transports automašīnai nevarēs pabraukt garām.

“Rīgas satiksme” atgādina, ka, novietojot automašīnu stāvvietā, noteikti ir jāpārliecinās, vai tai garām varēs pabraukt sabiedriskais transports. Ja automašīnas novietošanas vietas tuvumā kursē tramvajs, jāpārliecinās, ka auto attālums no tramvaja sliežu klātnes ir vismaz viens metrs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI