DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Pēc LPS iniciatīvas Eiropas prokurors ar pašvaldību vadītājiem pārrunāja ES fondu apguves jautājumus

Šī gada 7.decembrī Latvijas Pašvaldību savienība (LP) rīkoja pašvaldību domju priekšsēdētāji tikšanos ar Eiropas prokuroru Gati Doniku un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieku Jēkabu Straumi, lai pārrunātu aktuālos jautājumus par reģionālās uzņēmējdarbības infrastruktūras izveidi, piesaistot Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējumu. Sarunu vadīja LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Pasākuma laikā Eiropas prokurors G.Doniks informēja pašvaldību vadītājus par ES struktūrfondu apguves jautājumiem un prokurora darbā gūto vispārīgo pieredzi par investīciju projektu realizēšanu, kā arī norisinājās diskusija par iespējamiem risinājumiem normatīvā regulējuma pilnveidei. Saistībā ar uzņēmējdarbības infrastruktūras attīstību reģionos un investīciju projektu īstenošanu viens no sarunas galvenajiem secinājumiem ir nepieciešamība turpmāk strādāt pie normatīvā regulējuma tā, lai būtu pilnīga skaidrība un vienota izpratne visās iesaistītajās pusēs – valsts pārvaldē, pašvaldībās un privātajā sektorā - par to, kas ir mērķorientēta infrastruktūra. Tāpat vajadzīgs papildus skaidrojums, kas būtu saskaņots ar Eiropas Komisiju par reģionālā atbalsta būtību un industriālās zonas, tai skaitā ēku attīstības nosacījumiem.

Vienlaikus Centrālās finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) sadarbībā ar Eiropas prokuroru izstrādā un drīzumā publiskos vadlīnijas, kurās skaidrots un interpretēts mērķorientētas infrastruktūras termins, kā arī nosauktas vairākas iespējamās pašvaldību neatļautās rīcības saistībā ar mērķorientētas infrastruktūras izbūvi, nosaucot tās par riskiem, par ko pašvaldības amatpersonām var draudēt kriminālatbildība.

Savukārt LPS tikšanās laikā aicināja izvērtēt iespējamo priekšlikumu mainīt līdzšinējo kārtību un jau pirms projekta iesnieguma iesniegšanas CFLA rīkot publisko izsoli un  iesaistīt vietējos uzņēmējus projekta plānošanas procesā, tādējādi sekmējot ciešāku sadarbību, komunikāciju un līdzatbildību ar CFLA. 

Savukārt ņemot vērā publiskajā telpā izskanējušo informāciju un nodarītās sekas reputācijai atsevišķiem domju priekšsēdētājiem, LPS priekšsēdis G.Kaminskis uzsvēra, ka pašvaldībās jau uzsāktie kriminālprocesi saistībā ar uzņēmējdarbības infrastruktūras projektiem būtu pēc iespējas ātrāk prioritārā kārtībā jāizmeklē un jānonāk pie gala rezultāta, lai nekavējoties publiski noņemtu aizdomu ēnu no konkrētiem cilvēkiem un tiktu atjaunota viņu reputācija. Liela nozīme ir tieši pārdomātai un precīzai komunikācijai par kontrolējošo iestāžu procesuālajām darbībām publiskajās iestādēs, lai nosargātu domes priekšsēdētāja reputāciju un sabiedrības turpmāku uzticēšanos, kamēr nav pierādīts pretējais. Puses bija vienisprātis par publiskās komunikācijas pilnveides nepieciešamību katras iestādes iespēju un atbildības robežās, lai nenodarītu nepamatotu nopietnu tēla kaitējumu procesā iesaistītajām pusēm.

Savukārt pasākuma otrajā daļā norisinājās saruna ar KNAB priekšnieku J.Straumi par aktualitātēm, tai skaitā izmaiņām likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbā un priekšvēlēšanu aģitāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI