DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Latvijas Banka piemēro 2 milj. eiro soda naudu AS "LPB Bank", slēdzot administratīvo līgumu  

Latvijas Banka ar AS "LPB Bank" noslēgusi administratīvo līgumu, kas paredz, ka AS "LPB Bank" veiks vairākus tiesiskos pienākumus saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) novēršanas normatīvo aktu prasību ievērošanu un iekšējās kontroles sistēmas uzlabošanu. Vienlaikus par konstatētajiem normatīvo aktu pārkāpumiem un iekšējās kontroles sistēmas trūkumiem kredītiestādei piemērota soda nauda 2 016 342 eiro apmērā. Līgums noslēgts, jo AS "LPB Bank" ir atzinusi Latvijas Bankas pārbaudē konstatētos pārkāpumus NILLTPF novēršanas jomā un ir veikusi mērķtiecīgus pasākumus šo pārkāpumu novēršanai. 

Administratīvais līgums ar AS "LPB Bank" noslēgts, pamatojoties uz 2021. gadā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) un 2023. gadā Latvijas Bankas pārbaudēs konstatēto, kā arī saistībā ar 2018. gada 16. oktobrī pieņemto FKTK lēmumu par 2.2 milj. eiro soda naudas piemērošanu par NILLTPF novēršanas normatīvo aktu prasību pārkāpumiem, ko AS "LPB Bank" pārsūdzēja Administratīvajā apgabaltiesā.  

2018. gadā AS "LPB Bank" nebija nodrošinājusi savai darbībai un augsta riska klientiem piemītošā NILLTPF riska pārvaldīšanai atbilstošu iekšējās kontroles sistēmas darbību un spēju identificēt un efektīvi vadīt tai piemītošo NILLTPF un sankciju risku. AS "LPB Bank" nepiekrita FKTK lēmumam, un pēc tās pieteikuma par FKTK padomes lēmuma atcelšanu Administratīvajā apgabaltiesā tika ierosināta administratīvā lieta, kuru AS "LPB Bank" šobrīd ir apņēmusies lūgt tiesai izbeigt, atzīstot iepriekš FKTK konstatētos pārkāpumus. AS "LPB Bank" ir veikusi pasākumus 2018. gadā konstatēto pārkāpumu novēršanai un izstrādājusi pasākumu plānu turpmākai iekšējās kontroles sistēmas uzlabošanai, kas ir priekšnoteikums administratīvā līguma slēgšanai un soda naudas samazināšanai. 

Papildus minētajam 2021. gadā FKTK veica pārbaudi un 2023. gadā Latvijas Banka veica mērķa pārbaudi AS "LPB Bank", kuru laikā tika konstatēti NILLTPF novēršanas jomas normatīvo aktu pārkāpumi un iekšējās kontroles sistēmas trūkumi, tai skaitā risku pārvaldības procesā, iekšējā audita funkcijas nodrošināšanā, kā arī klientu izpētē un darījumu uzraudzībā, piemēram, ar seifu pakalpojumu sniegšanu saistīto risku pārvaldībā un ziņošanā par aizdomīgiem finanšu darījumiem.   

AS "LPB Bank" konstatētos pārkāpumus un trūkumus atzīst un ir sākusi to novēršanu, tomēr papildus administratīvais līgums paredz AS "LPB Bank" tiesiskos pienākumus, kuri ir vērsti uz kredītiestādes iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanu un darbības atbilstību NILLTPF novēršanas normatīvo aktu prasībām un kuru ieviešanu uzraudzīs Latvijas Banka. 

Latvijas Bankas mērķis finanšu sektora dalībnieku uzraudzībā ir veicināt konstruktīvu sadarbību ar Latvijas finanšu tirgus dalībniekiem. Situācijā, kad tiek konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi vai trūkumi kredītiestādes darbībā, ir īpaši svarīgi, lai kredītiestāde pārkāpumus un trūkumus izprot, atzīst, izstrādā plānu pēc iespējas ātrākai to novēršanai un turpmākajā darbībā nepieļauj konstatētos pārkāpumus.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI