DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. novembrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Kultūras ministrija panāk papildu 3,81 miljonu eiro atalgojuma celšanai nozarē

Ministru kabinets 28. novembra sēdē lēmis 2024. gadā budžetā piešķirt papildu 3,81 miljonu eiro Kultūras ministrijas prioritātēm. Valsts dibināto teātru, koru, orķestru, cirka, operas un baleta darbinieku atalgojuma palielināšanai ir paredzēti 2,09 miljoni eiro, Dziesmu un deju svētku kolektīvu darba samaksas reformas uzsākšanai — 1,22 miljoni eiro, un 500 000 eiro papildu finansējums ir atvēlēts sakrālā mantojuma programmas īstenošanai.

“Mēs esam panākuši iespēju palielināt atalgojumu tiem nozares darbiniekiem, kuru darbs Latvijas kultūras dzīvē nav bijis pietiekami novērtēts. Jāuzsver, ka šie līdzekļi netiek novirzīti no citām kultūras nozares vajadzībām vai prioritātēm. Turpināšu strādāt pie taisnīga finansējuma un labas pārvaldības modeļiem, lai palielinātu atalgojumu kultūras nozarē,” norāda kultūras ministre Agnese Logina.

2023. gadā valsts mērķdotācijas apjoms Dziesmu un deju svētku kolektīvu atalgojumiem sasniedza 984 463 eiro. Tādējādi šī mērķdotācija, kas kopš 2015. gada pieaugusi par 26,6%, 2024. gadā tiek vairāk nekā dubultota.

Ministre norāda, ka Dziesmu un deju svētku kolektīvu atalgojuma finansējuma plašākai finansēšanai nepieciešami detalizēti dati par esošo māksliniecisko kolektīvu vadītāju atalgojumu visās pašvaldībās. Jau ziņots, ka Kultūras ministrija ir lūgusi pašvaldībām sniegt informāciju par kolektīvu vadītāju slodzēm un atalgojumu. Informāciju iespējams sniegt līdz šī gada 30. novembrim.

Šī gada septembrī Kultūras ministrijas prioritārajiem pasākumiem tika piešķirti 13,6 miljoni eiro, tai skaitā 5,5 miljoni eiro mediju politikai un sabiedrisko mediju apvienošanas uzsākšanai un 3,8 miljoni eiro kultūras darbinieku atalgojuma palielināšanai. Par 1,4 miljoniem eiro tika palielināts arī programmas “Latvijas skolas soma” atbalsts, par 0,9 miljoniem Latvijas kino nozares atbalsts, savukārt 0,4 miljoni tiks ieguldīti bērnu lasītprasmes veicināšanas aktivitātēs.

Kopumā Kultūras ministrijas prioritārajiem pasākumiem 2024. gada budžetā atvēlēti 17,4 miljoni eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI