DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. novembrī, 2023
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tava drošība
1
1

Ar starptautisku konferenci ieskandina ANO 16 dienas vardarbības pret sievietēm novēršanai

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka katra trešā Latvijas sieviete attiecībās ir piedzīvojusi psiholoģisku, fizisku vai seksuālu vardarbību vai arī vairāku vardarbības formu kombināciju, kā arī Latvijai ir augstākais rādītājs Eiropas Savienībā sievietēm, kuras ir tīši noslepkavojis partneris vai radinieks. Turpinot aktīvi vērst uzmanību dzimumā balstītai vardarbībai, Centrs MARTA pievienojas globālajai kampaņai “ANO 16 dienas vardarbības pret sievietēm novēršanai” un izziņo virkni pasākumu.  

ANO 16 dienas vardarbības pret sievietēm novēršanai ir ikgadēja starptautiska kampaņa, kas sākas 25. novembrī, Starptautiskajā dienā vardarbības pret sievietēm izskaušanai, un turpinās līdz 10. decembrim, Cilvēktiesību dienai. To 1991. gadā aizsāka aktīvistes Sieviešu globālās līderības institūta atklāšanā, ko līdz mūsdienām kā stratēģiju pārņēmušas gan organizācijas, gan privātpersonas visa pasaulē, aicinot izskaust vardarbību pret sievietēm un meitenēm.

Kustības atpazīstamības zīme ir oranžā krāsa, kas simbolizē gaišāku nākotni, kurā nav vietas vardarbībai. Oranžā krāsa kalpo kā solidaritātes apliecinājums kopīgajā cīņā pret visu veidu vardarbību – to izmanto gan apģērbā un kampaņas informatīvajos materiālos, gan arī ik gadu oranžā gaismā tiek izgaismoti pasaules kultūras pieminekļi, paužot atbalstu vardarbības pret sievietēm novēršanai.  

Globālajai kustībai ik gadu pievienojas arī Centrs MARTA, vēršot uzmanību gan vardarbības prevencijai caur pilsonisko aktīvismu un mākslu, gan daloties atzītu starptautisku ekspertu zināšanās par starpinstitucionālo sadarbību un darbu ar vardarbības veicējiem. Šogad izglītojoši informatīvi pasākumi nozares profesionāļiem un brīvprātīgajiem paredzēti gan galvaspilsētā, gan reģionos.

“Šī gada notikumi īpaši izcēla nepieciešamību vēlreiz pārskatīt Latvijas sistēmu vardarbībā cietušo aizsardzībai un pierādīja to, ka nedrīkstam apstāties pie jau sasniegtā. Tieši tāpēc ANO 16 dienās pret vardarbību Centrs MARTA organizē virkni izglītojošu pasākumu, kas ietver tādas tēmas kā darbu ar vardarbības veicējiem, cietušo aizsardzību, starpinstitucionālo sadarbību, un prevenciju – stūrakmeņus tam, lai mēs nākotnē dzīvotu no vardarbības brīvā Latvijā!” uzsver Centrs MARTA vadītāja Iluta Lāce.

Centrs MARTA “16 dienas pret vardarbību” 2023. gada notikumu plāns

23. novembris: Starptautiska konference “Koordinēta kopienas rīcība ģimenes vardarbības gadījumos” ar mērķi izvērtēt paveikto un dalīties ar labo praksi starpinstitucionālajā sadarbībā vardarbības ģimenē novēršanai. Konferencē eksperti no Latvijas, Nīderlandes, Īrijas, Lielbritānijas un ASV dalīsies pieredzē par tiesisko regulējumu un kopienas koordinētām rīcības sistēmām dzimumā balstītas vardarbības gadījumos, tostarp izmeklēšanai un vainīgo uzraudzībai, lai efektīvi aizsargātu cietušos.

Konferenci atklās Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, Valsts policijas priekšnieka vietnieks Andris Zellis, Nīderlandes vēstniece Klaudija Pīterse, Īrijas vēstniece Īmera Frīla un Lielbritānijas vēstnieka pienākumu izpildītājs Filips Bārklijs.

Vardarbības veicēja uzraudzība un cietušā aizstāvēšana – labākā vietējā un ārvalstu prakse:

  • Ieskats vardarbības apkarošanas tendencēs Latvijā: Andis Rinkevics, Valsts Policija;
  • Uzraudzības mehānismi cietušo aizsardzībai: Īrijas probācijas dienesta prakse: Karmela Donnelli, Vardarbības Ģimenē nodaļas vadītāja, Īrijas Probācijas dienests;
  • Kopienas koordinēta rīcība – iestāžu sadarbība Dulūtas praksē: Šerila Tomasa, globālo sieviešu tiesību izpilddirektore;
  • Par izvērtējumu tiesu sistēmas darbam vardarbības lietās: Ilze Celmiņa, Rīgas apgabaltiesas tiesnese.

Konferences norises vieta un laiks: Iekšlietu ministrija, Čiekurkalna 1. līnija 1, Rīga, no pulksten 10.00 līdz 14.00.

30. novembris: Centrs MARTA un Norvēģijas organizācijas “Alternativ til Vold” (“Alternatīva vardarbībai”) ekspertu seminārs Rīgā “Darbs ar vardarbības veicējiem”, lai izgaismotu dažādās pieejas vardarbības gadījumu risināšanā un veicinātu starpinstitucionālo sadarbību.

Semināra tēmas: Ieteikumi profesionālai komunikācijai ar vardarbības veicējiem; Metodes un paņēmieni darbā ar vardarbības veicējiem; Vardarbības veicēju saukšana pie atbildības.

Norises vieta un laiks: Eiropas Savienības mājā, Aspazijas bulvārī 28, Rīgā, no pulksten 10.30 līdz 14.00.

1. decembris: Centrs MARTA un Norvēģijas organizācijas “Alternativ til Vold” (“Alternatīva vardarbībai”) ekspertu seminārs Rēzeknē “Darbs ar vardarbības veicējiem”, lai izgaismotu dažādās pieejas vardarbības gadījumu risināšanā un veicinātu starpinstitucionālo sadarbību.

Semināra tēmas: Ieteikumi profesionālai komunikācijai ar vardarbības veicējiem; Metodes un paņēmieni darbā ar vardarbības veicējiem; Vardarbības veicēju saukšana pie atbildības.

Norises vieta un laiks: Rēzeknes tehnoloģiju akadēmijas zālē,  Atbrīvošanas alejā 115, no  pulksten 10.00 līdz 14.00.

2. decembris: Centrs MARTA un ASV vēstniecības Latvijā projekta “Drosme rīkoties!” brīvprātīgo stencilu darbnīca ar mākslinieci Ingrīdu Pičukāni un Centrs MARTA jaunatnes programmu speciālistu darbnīca “Neesi vienaldzīgs! Aculiecinieka efekts”.

Norises vieta un laiks: Liepāja, Kungu iela 24, Jauniešu māja, no pulksten 12.00 līdz 16.00.

4. decembris: Centrs MARTA un Norvēģijas organizācijas “Alternativ til Vold” (“Alternatīva vardarbībai”) ekspertu seminārs Liepājā “Darbs ar vardarbības veicējiem”, lai izgaismotu dažādās pieejas vardarbības gadījumu risināšanā un veicinātu starpinstitucionālo sadarbību.

Semināra tēmas: Ieteikumi profesionālai komunikācijai ar vardarbības veicējiem; Metodes un paņēmieni darbā ar vardarbības veicējiem; Vardarbības veicēju saukšana pie atbildības.

Norises vieta un laiks: Rožu iela 6, Liepājā, no pulksten 9.00 līdz 13.00.

7. decembris: Centrs MARTA un ASV vēstniecības Latvijā projekta “Drosme rīkoties!” brīvprātīgo stencilu darbnīca Rīgā ar mākslinieci Ingrīdu Pičukāni un Centrs MARTA jaunatnes programmu speciālistu darbnīca “Mobings skolā un darbā. Kā uz to reaģēt?”.

Norises vieta un laiks: “M/Darbnīca”, Aristida Briāna iela 9, Rīga, no pulksten 16.00 līdz 19.00.

9. decembris: Centrs MARTA un ASV vēstniecības Latvijā projekta “Drosme rīkoties!” brīvprātīgo pasākums kinoteātrī “K. Suns” ar LKA studentu īsfilmas “Mana bērnības ķermeņa atzīšanās” seansu un diskusiju ar režisori Emīliju Karetņikovu un operatori Santu Helēnu Pēdeli par grūmingu jeb pavedināšanu, izmantojot varas pozīcijas.

Norises vieta un laiks: kinoteātris “K. Suns”, Elizabetes iela 83/85, Rīga, no pulksten 17.00 līdz 20.00.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI