DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Dabas muzejā apskatāma izstāde par lāčiem

FOTO: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā līdz pat 7. janvārim apskatāma izstāde „Lāči Jelgavas Mākslas skolas audzēkņu kolāžās un Igaunijas dabas fotogrāfu darbos”, aicinot ielūkoties bērnu radītos lāču portretos un vairāk uzzināt par lāču dzīvesveidu dabā. 

Brūno lāču Ursus arctos skaitam Latvijā palielinoties, arvien aktuālāka kļūst sabiedrības informētība un izpratne par šo dzīvnieku. Lācis Latvijā vairs nav tikai ziemeļaustrumu pierobežas ciemiņš. Pēc simt gadiem suga ir atgriezusies un pamazām ieņem stabilu pozīciju vietējā faunā.

Izstādē ir iespēja iepazīt lāčus dažādos veidos. Jelgavas Mākslas skolas 4.–5. klašu audzēkņu kolāžas par tematu „Lāču portreti” atklāj dažādus lāču raksturus un personības, kas atdzīvojas bērnu radītajās grimasēs, pozās, apģērbos un tēlos. Līdzās lāču portretiem izstādē izvietoti arī daži lielāka izmēra mākslas darbi.

Savukārt brūnā lāča dzīvi savvaļā var iepazīt, aplūkojot Igaunijā tapušo fotogrāfiju sēriju „Lācis – mūsu kaimiņš”. Fotogrāfiju autori lielākoties ir pieredzējuši dabas fotogrāfi, dabas gidi un mednieki. Uzņemot šīs fotogrāfijas, ievēroti drošas uzvedības principi un fotografēts no slēpņa vai droša attāluma, lai cilvēki un dzīvnieki netiktu pakļauti apdraudējumam. Izstādei izvēlētās fotogrāfijas ir unikālas lāču dzīvesveida liecības, kas, atklājot dzīvnieku dabisko uzvedību savvaļā, ļauj mums to labāk izprast un kļūt zinošākiem. Līdzās fotogrāfijām izvietoti arī to autoru stāsti un dabaszinātņu speciālistu komentāri.

Izstādē ikvienam apmeklētājam ir iespēja arī salīdzināt savas plaukstas lielumu ar lāča ķepu, uzzināt, cik skumji izvērsusies kāda jauna, visticamāk, cilvēku pieradināta lāča dzīve, kā arī noskaidrot, kāda ir ieteicamā uzvedība, sastopoties ar lāci.

Izstāde „Lāči Jelgavas Mākslas skolas audzēkņu kolāžās un Igaunijas dabas fotogrāfu darbos” atvērta līdz 7. janvārim muzeja darbalaikā ar muzeja ieejas biļetēm.

Muzeja darbalaiks Valsts svētku nedēļas nogalē: 

  • 17. novembrī 10.00–16.00 (pirmssvētku diena) 
  • 18. novembrī muzejs slēgts (Latvijas Republikas proklamēšanas diena) 
  • 19. novembrī 11.00–17.00

Laipni gaidīti Latvijas Nacionālajā dabas muzejā – Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 4! 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI