DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. novembrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Latvijas un Igaunijas aizsardzības ministru tikšanās laikā pārrunāta sadarbība NATO ārējās robežas stiprināšanā

Trešdien, 8.novembrī, aizsardzības ministrs Andris Sprūds darba vizītē apmeklē Igauniju. Tās laikā notikusi abu valstu aizsardzības ministru tikšanās.

“Šodien ar Igaunijas aizsardzības ministru Hanno Pevkuru pārrunājām praktisku sadarbību NATO un Eiropas Savienības ārējās robežas stiprināšanā. Kopīgos plānus paziņosim Baltijas valstu aizsardzības ministru sanāksmē Latvijā. Nemainīgi turpināsim arī abu valstu atbalstu Ukrainai, vienlaikus attīstot arī Baltijas reģiona attīstības spējas, ” pēc tikšanās norādīja Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

“Pēdējo divu gadu laikā Igaunija un Latvija stingri atbalsta Ukrainu cīņā pret agresoru. Mēs ļoti labi zinām, ka brīvība ir nenovērtējama. Kopā ar Latviju ievērojami stiprinām gan divpusējo, gan reģionālo sadarbību,” uzsvēra Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs.

Viņš arī pateicās Latvijai par to, ka Emari gaisa spēku bāzes renovācijas laikā Latvija Lielvārdē uzņems Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misiju.  

Jau vēstīts, ka šī gada septembrī Vācijas pilsētā Rētenbahā Latvija kopā ar Igauniju parakstīja jumta līgumu par Vācijas uzņēmuma uzņēmuma “Diehl Defence” ražotās IRIS-T vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādi. Šī būs lielākā investīcija pretgaisa aizsardzībā abu valstu vēsturē.

IRIS-T pretgaisa aizsardzības sistēmas spēj novērst ienaidnieka lidaparātu un dronu radītu apdraudējumu līdz pat 40 kilometru rādiusā un līdz 20 kilometru augstumā. Viena veida sistēmas kopīgs iepirkums ļaus Latvijai un Igaunijai ietaupīt budžeta līdzekļus, kā arī atvieglos Baltijas valstu reģiona aizsardzības savstarpēju koordinēšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI