DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Z. Kalniņa-Lukaševica, atklājot bērnu labklājībai veltītu konferenci: bērni ir nācijas kodols

FOTO: Reinis Inkēns, Saeima

“Bērnu attieksme, prasmes un līdzcietība ir sabiedrības spogulis. Saskarsmē ar bērniem ir viegli spriest par sabiedrības vērtībām un veselīgumu. Ja mēs vēlam sev un mūsu bērniem laimību, mums pašiem ir jāiegulda milzu pūles, lai mēs kā sabiedrība un kā indivīdi būtu labākais iespējamais paraugs bērniem,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica, pirmdien, 23.oktobrī, parlamentā atklājot konferenci "Investīcija bērnos šodien – labklājīga sabiedrība nākotnē".

Z.Kalniņa-Lukaševica atzīmēja, ka šobrīd notiek aktīvs darbs pie bērnu un ģimeņu atbalsta sistēmas pilnveides atbilstoši mūsdienu pieprasījumam - iecerēts mainīt akcentus no uzraudzības uz atbalsta sniegšanu, izglītošanu un konsultēšanu.

“Mums ir jāspēj paraudzīties vēl plašāk un rīkoties, lai strauji un apņēmīgi uzmeklētu, uzrunātu un atbalstītu tos 30 000 bērnus un jauniešus, kas ir izkrituši no izglītības sistēmas un šobrīd nestrādā, nemācās un, iespējams, vispār neiesaistās sabiedrības dzīvē. 30 000 – tā ir vesela pilsēta,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre, uzsverot, ka “Latvijai ir vajadzīgs katrs viens no šiem bērniem un jauniešiem”.

“Tepat blakus, Ukrainā, notiek karš, un Krievija, cenšoties sagraut Ukraiņu tautas spēku, ir nolaupījusi un nelikumīgi uz Krieviju izvedusi vismaz 20 tūkstošus bērnu,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre, uzsverot, ka “mēs cīnāmies un nepadosimies, lai palīdzētu ukraiņu ģimenēm, Ukrainas tautai šos bērnus atrast un izglābt. Šīs starptautiskās traģēdijas kontekstā mums vēl skaidrāk ir redzama katra bērna īpašā vērtība. Bērni ir nācijas kodols”.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš, uzrunājot konferences dalībniekus, akcentēja lielo Latvijas bērnu skaitu, kas cieš no vardarbības ģimenē – vietā, kas viņiem ir visvajadzīgākā. “Mums ir jābūt neiecietīgiem pret vardarbību, lai risinātu šīs problēmas,” sacīja Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs. A.Bērziņš aicināja rīkoties, lai pēc iespējas mazinātu vardarbību un maksimāli labi veiktu rehabilitāciju cietušajiem bērniem. Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs uzsvēra, ka vardarbībā cietušais bērns, ja viņam nepalīdzēs, nesīs savu rētu līdzi savā dzīvē un ģimenē, tāpēc jo īpaša nozīme, lai ar bērnu strādātu ne vien profesionāļi, bet arī cilvēki, kuriem savs darbs patīk.

Cilvēki, kuri strādā ar bērniem, izdeg un viņiem pietrūkst spēka, tāpēc ir jādomā, kā viņus stimulēt un atbalstīt – gan materiāli, gan cilvēciski, sacīja A.Bērziņš, uzsverot, ka no tā ir atkarīgs arī rezultāts, kādu bērns sasniegs.

Konference "Investīcija bērnos šodien – labklājīga sabiedrība nākotnē" rīkota Latvijā uzsāktās bērnu tiesību aizsardzības sistēmas pilnveides ietvaros. To rīko Saeimas Sociālo un darba lietu komisija sadarbībā ar Labklājības ministriju un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI