DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Valdība pieņem noteikumus Valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas pilnveidošanai

Otrdien, 17.oktobrī, Ministru kabinets pieņēma noteikumus, kuru mērķis ir uzsākt Iekšlietu ministrijas Informācijas centra projektu “Sabiedrības brīdināšanas sistēmas ABS+ ieviešana” Eiropas Reģionālās attīstības fonda ietvaros.

Plānojot ES atbalsta virzienus klimata pārmaiņu pielāgošanas jomā1, kā būtiskākie risināmie jautājumi konstatēti atbilstošu katastrofu pārvaldības informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) risinājumu nepieciešamība, lai īstenotu sabiedrības informēšanu par ārkārtas notikumu, katastrofu vai katastrofas draudiem.

Lai apzinātu risināmās jomas problemātiskākos punktus iekšlietu nozares IKT jomā, Iekšlietu ministrija pieteicās Eiropas Komisijas Strukturālo reformu atbalsta programmas projektam “Iekšlietu nozares iestāžu efektivitātes paaugstināšana”. Tā ietvaros tika saņemtas konkrētas rekomendācijas, kas iekļāva Valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas pilnveidošanu (ABS+ projekts).

Lai nodrošinātu minēto IKT rīku ieviešanu, 2020. gadā veikts pētījums par ABS+ projekta ieviešanu. Pētījuma ietvaros tika secināts, ka šūnu apraides tehnoloģija sabiedrības brīdināšanas sistēmas ieviešanai Latvijā ir piemērotākais risinājums.

Šūnas apraides risinājums plānots kā jauns risinājums, kas ļaus iedzīvotājiem paziņojumu par iespējamu apdraudējumu vai notikušu katastrofu saņemt mobilajā tālrunī, ja tie atrodas ģeogrāfiskā apgabalā, kur pastāv apdraudējums. Šīs sistēmas galvenais ieguvums ir iespēja ātri apziņot iedzīvotājus un tūristus noteiktā teritorijā.

Šūnu apraides sistēmas tehnisko ieviešanu īsteno Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs. Ir pabeigta sistēmas ieviešanas izpēte, kā arī pārrunās ar Latvijas mobilo sakaru operatoriem ir panākta vienota izpratne par sistēmas arhitektūru un sadarbības kārtību.

Patlaban ir izsludināta publiskā iepirkuma procedūra "Agrīnās brīdināšanas sistēmas izveide un uzturēšana uz 4 gadiem", tiek izvērtēti pretendentu iesniegtie pirmās kārtas dokumenti. Pēc pirmās kārtas noslēgšanas plānots izsludināt iepirkuma otro kārtu. Procedūras veiksmīgas norises gadījumā šī gada nogalē plānots noslēgt līgumu ar darbu izpildītāju.

Sistēmai ir izvirzītas augstas pieejamības prasības. Tostarp paredzēta integrācija ar triju mobilo sakaru operatoru infrastruktūru. Sistēmas darbības uzsākšana paredzēta 2024.gada otrajā pusē.

Sistēmas ieviešanai tehniskā specifikācija veidota, kā piemēru pārņemot ES dalībvalstu un Norvēģijas pieredzi un labāko praksi saistībā ar jaunākajiem un modernākajiem šūnu apraides sistēmas risinājumiem. Sistēma tiek paredzēta ar skatu uz nākotni, iestrādājot jau darbam gatavus daudzkanālu risinājumus, kas turpmāk ļaus Latvijai pēc nepieciešamības papildināt sistēmu ar papildu funkcionalitāti.

Šūnu apraides sistēmas tehniskās priekšrocības ir apziņošanas ātrums, jo informāciju iespējams nosūtīt dažu minūšu laikā, brīdinājuma saņemšana iespējama absolūti lielākajā daļā  mobilo tālruņu, kuri atrodas attiecīgajā teritorijā, kā arī tiek uzlabotas iespējas apziņot personas, kuras viesojas Latvijā, kā arī personas ar dzirdes traucējumiem. Tāpat, ja gadījumā kāds no mobilo sakaru operatoru tīkliem nestrādā, citu operatoru tīkla pārklājums ļauj nodrošināt iedzīvotāju apziņošanu.

Šūnu apraide papildinās jau esošo brīdināšanas sistēmu un būs viena no tās elementiem.

Projektam pieejamais kopējais attiecināmais finansējums ir 3 225 000 eiro, no tiem Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums – 2 741 250 eiro apmērā un valsts budžeta līdzfinansējums – 483 750 eiro apmērā.

Pasākuma pirmās kārtas ietvaros ABS+ projekta īstenošanas rezultātā tiks veicināta arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) efektivitāte un samazināts administratīvais slogs VUGD pakalpojumu sniegšanai, veicinot informācijas apmaiņu starp VUGD un iedzīvotājiem.

1 “Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027.gadam 2.1.3. specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt pielāgošanos klimata pārmaiņām, risku novēršanu un noturību pret katastrofām” 2.1.3.3. pasākuma “Katastrofu risku mazināšanas pasākumi”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI