DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība
2
2

Konfiscē starptautisko organizāciju un Latvijas Republikas noteiktajām sankcijām pakļautu kravu

FOTO: Publicitātes foto

Pagājušā gada augustā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas konstatēja mēģinājumu no Krievijas ievest sankcijām pakļautu preci – 48 paletes ar vijoles formas stikla pudelēm. VID Nodokļu un muitas policija uzsāka kriminālprocesu par sankciju apiešanas mēģinājumu. Šī gada jūlijā, noslēdzoties atsevišķai tiesvedībai procesā par noziedzīgi iegūtu mantu, minētā krava tika atzīta par tādu, kas pārkāpj starptautisko organizāciju un Latvijas Republikas noteiktās sankcijas pret Krievijas Federāciju, un konfiscēta valsts labā.

2022.gada 16.augustā VID muitas amatpersonas, veicot kravas skenēšanas attēlu analīzi, konstatēja mēģinājumu ar nepareizu preces kodu deklarēt un no Krievijas Federācijas ievest 48 paletes ar vijoles formas stikla pudelēm, tādējādi pārkāpjot Starptautisko organizāciju un Latvijas Republikas noteiktās sankcijas.

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 84.panta par Starptautisko organizāciju un Latvijas Republikas noteikto sankciju pārkāpšanu, un stikla izstrādājumu krava tika izņemta.

Valsts ieņēmumu dienestam iesniegtajā tranzīta deklarācijā tika norādīts, ka minētie stikla izstrādājumi ir galda un virtuves trauki, kas ražoti kādā Krievijas Federācijas uzņēmumā, savukārt kravas saņēmējs ir kāds Moldovas Republikas uzņēmums. VID Nodokļu un muitas policijas amatpersonas izmeklēšanas laikā secināja, ka, ņemot vērā stikla pudeļu vizuālās īpašības, tilpuma norādi skicē, publiski pieejamo informāciju par pudeļu pirmreizējo pielietojumu un to, ka preču saņēmējs ir alkoholisko dzērienu ražotājs, tās ir klasificējamas kā stikla pudeles dzērienu iepildīšanai un transportēšanai.

Pamatojoties uz pirmstiesas izmeklēšanas laikā gūtajiem pierādījumiem, 2023. gada februārī Rīgas pilsētas tiesa apstiprināja lēmumu par aresta uzlikšanu mantai, un maijā VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde kā procesa virzītājs pieņēma lēmumu uzsākt procesu par noziedzīgi iegūtu mantu (saskaņā ar Krimināllikuma 70.13 pantu) un nodot materiālus izlemšanai Rēzeknes tiesai.

Ar 2023. gada jūnija Rēzeknes tiesas lēmumu, ko Latgales apgabaltiesa atstāja negrozītu, vijoles formas stikla pudeles tika atzītas par ar noziedzīgu nodarījumu saistītu mantu. Tā rezultātā 48 paletes ar stikla pudelēm nolemts konfiscēt valsts labā un, realizējot tās pārstrādei kā valstij piekritīgo mantu, iegūtos finanšu līdzekļus ieskaitīt valsts budžetā.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta. Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19. pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Nodrošinot pret Krieviju un Baltkrieviju noteikto sankciju ievērošanas uzraudzību un kontroli precēm, kas tiek pārvietotas pāri robežai, kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā VID Muitas pārvalde ir liegusi izvest no ES vai ievest ES no Krievijas un Baltkrievijas kopā 4721 kravu un sūtījumu ar sankcijām pakļautām precēm (dati uz 30.09.2023.), t.sk. pagājušajā gadā noraidītas 3257, bet šī gada deviņos mēnešos – 1464 kravas un sūtījumi ar precēm, kas pakļautas sankcijāmVID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē uzsākti un saņemti izmeklēšanai no citām tiesībaizsardzības iestādēm kopā 222 kriminālprocesi par sankciju pārkāpumiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI