DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
3
3

Uģis Mitrevics konferencē Saeimā: ilgtspējīga valsts attīstība – dzīvot atbildīgi rītdienai

FOTO: Reinis Inkēns, Saeima

“Ilgtspējīga valsts attīstība nozīmē – šodien dzīvot atbildīgi rītdienai. Dzīvot un turpināties, izmantot pasaules dotās iespējas, bet vienlaikus rūpēties, lai tas nebūtu uz nākamo paaudžu, mūsu bērnu un mazbērnu, rēķina. Tāpēc ir būtiski saprast un skaidri redzēt, uz kurieni virzāmies un kas ir tie riski, kas kavē Latvijas ilgtspējību,” sacīja Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Uģis Mitrevics, piektdien, 6.oktobrī, Saeimas Baltiešu zālē atklājot augsta līmeņa ekspertu konferenci “Latvijas ilgtspēja: vide, cilvēks, ekonomika. Kurp ejam?”. 

“Nu jau teju ik dienu piedzīvojam dažādas, bet iepriekš neraksturīgas dabas katastrofas – ilgstoša sausuma periodus, postošas vētras, milzu krusu, plūdus. Tāpat piedzīvojam iedzīvotāju migrāciju, demogrāfijas anti rekordus, agrāk nebijušas slimības un daļai iedzīvotāju nepieejamus medicīniskās aprūpes pakalpojumus,” pauda U.Mitrevics, uzsverot, ka šie ikdienā ir kļuvuši jau par akūti risināmiem jautājumiem. 

Komisijas priekšsēdētājs tāpat atzīmēja ekonomiskās izaugsmes izaicinājumus. “Mēs piedzīvojam jau par tradīciju kļuvušo pakaļdzīšanos kaimiņiem daudzos aspektos. Tāpēc jāsaprot, vai mūsu ekonomikas modelis būs ilgtspējīgs un kas būtu jāmaina, lai spētu ilgtermiņā konkurēt pasaulē?” 

“Šodienas konferencē vērtējam riskus, analizējam pasaules tendences un ieskicējam nākamā darba perioda virzienus un uzdevumus. No ekspertiem gūsim plašāku redzējumu un izpratni par mūsu valsts turpināšanos, jo mums ir jākļūst par veiksminiekiem,” uzrunas noslēgumā konferences dalībniekiem sacīja U.Mitrevics. 

Ekspertu konference “Latvijas ilgtspēja: vide, cilvēks, ekonomika. Kurp ejam?” rīkota, lai padziļināti vērtētu pašreizējo ilgtspējas problemātiku, kā arī novērtētu globālās ilgtspējas politikas tendenču un klimata izmaiņu ietekmi uz vidi, cilvēkiem un ekonomiku Latvijā. 

Konferences darbs organizēts trīs tematiskos blokos un ekspertu diskusijās par vidi, cilvēku un sabiedrību, ekonomiku. Tajos dalībnieki un eksperti vērtēs Latvijas pozīciju ilgtspējas mērķu īstenošanā, īpaši klimata izmaiņu ierobežošanā un biodažādības saglabāšanā, sociālos faktorus un nozīmīgākos indikatorus, kas raksturo sociālās attīstības ilgtspējas nosacījumus Latvijā paaudzes kārtējā dzīves cikla perspektīvā, un analizēs iespējas panākt labvēlīgu ilgtspējīgas sociālās attīstības virzību. 

Ekonomikai veltītajā konferences daļā plānots vērtēt Latvijas tautsaimniecības galveno faktoru – darbaspēka, finanšu un fiziskā kapitāla, dažāda veida infrastruktūras, zināšanu un prasmju apjoma, institūciju kapacitātes – attīstības potenciālu, dinamiku un to ilgtspējas riskus un iespējas globālās ekonomikas un apkārtējās vides izmaiņu kontekstā. 

Ekspertu konferenci “Latvijas ilgtspēja: vide, cilvēks, ekonomika. Kurp ejam?” organizē Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisija sadarbībā ar biedrību “Latvijas Formula 2050”. Pasākumā aicināti piedalīties Saeimas deputāti, telekomunikāciju, banku, lauksaimniecības, pilsētplānošanas un citu nozaru eksperti, ekonomisti, zinātnieki, augstskolu mācībspēki, pašvaldību pārstāvji. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI