DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM ar EK pārrunā aktualitātes vides politikā

Aizvadītajā nedēļā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM)  eksperti un citas vides politikā iesaistītās puses tikās ar Eiropas Komisijas (EK) pārstāvjiem ar mērķi pārrunāt Vides politikas īstenošanas 2022.gada ziņojumu par Latviju.  

Eiropas Komisijas Vides ģenerāldirektorāta direktora pienākumu izpildītājs Pauls Speights (Paul Speight) atzinīgi novērtēja Latvijas virzību Eiropas Savienības (ES) vides politikas mērķu īstenošanā, apspriežot jaunāko Vides politikas īstenošanas pārskatu. Viņš uzteica Latvijas panākumus atkritumu apsaimniekošanas uzlabošanā, vienlaikus norādot, ka vēl ir daudz darāmā, lai sasniegtu ES mērķrādītājus un veicinātu pāreju uz aprites ekonomiku, kā arī aizsargātu un atjaunotu dabas resursus. 

Tikšanās pirmajā dienā tika pārrunāti jautājumi saistībā ar direktīvu prasību pārņemšanu nacionālajos normatīvajos aktos un pārkāpumu procedūrām. Latvijas progresu EK vērtēja pozitīvi. Tāpat EK pārstāvji apmeklēja arī sadzīves atkritumu apglabāšanas poligonu “Getliņi”. Otrajā dienā tika pārrunāti jautājumi saistībā ar Vides politikas īstenošanas pārskata ziņojumu par Latviju, diskusijās akcentējot pāreju uz aprites ekonomikas principu ieviešanu  un atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstību. 

VARAM pārstāvji klātesošos iepazīstināja ar atkritumu apsaimniekošanas valsts plānu 2021.–2028. gadam, kurā iekļauti jaunie ES mērķrādītāji un prasības atkritumu apsaimniekošanas jomā. Plānā noteikts, ka līdz 2035. gadam sadzīves atkritumu apglabāšanu poligonā jāsamazina līdz 10% (pašreiz Latvijā tiek apglabāti apmēram 60% no radītajiem sadzīves atkritumiem), kā arī uzstādīti mērķi sadzīves atkritumu pārstrāde, kas līdz 2035.gadam jāpalielina līdz 65% (pašreiz Latvijā tiek pārstrādāti 44% sadzīves atkritumu). Prognozēts, ka atkritumu dalītās vākšanas apjoms palielināsies, kas nosaka nepieciešamību attīstīt infrastruktūru, lai dalīti savākto pārstrādei derīgo materiālu novirzītu pārstrādei. 

VARAM informēja klātesošos par pagājušajā gadā uzsākto LIFE programmas projektu atkritumu kā resursu koncepcijas ieviešanai. 

Tāpat klātesošie diskutēja par iespējamiem uzlabojumiem atkritumu apsaimniekošanā. 

2022. gada vides politikas īstenošanas pārskata ziņojumu par Latviju skatīt šeit.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI