DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. septembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Dabas muzejā apskatāma paplašinātās realitātes izstāde

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā no 21. līdz 24. septembrim apskatāma izstāde „SensUs. Paplašinātās dabas kultūras”, kas tapusi sadarbībā ar jauno mediju kultūras centru RIXC un NAIA Vācijā. Izstāde ir daļa no RIXC Mākslas un zinātnes festivāla „Kripto, māksla un klimats”, kas veltīts vides jautājumiem un digitālās nākotnes izaicinājumiem.

Izstādes veidotāji pievērsušies pārmaiņām, kas norisinās gan dabā, gan tehnoloģijās. Kopumā radīti astoņi augmentētās jeb paplašinātās realitātes virtuāli mākslas darbi. Izstādes kuratori Daria Mille, Rasa Šmite un Raitis Šmits aicināja māksliniekus izmantot paplašināto realitāti, lai neredzamos procesus pilsētas dabā padarītu redzamus un pētītu attiecības starp sociālajām un ekoloģiskajām sistēmām.

Paplašinātās realitātes mākslas darbi radīti saistībā ar tādām dabas un kultūras satikšanās vietām pilsētvidē kā pilsētas meži un parki, botāniskie dārzi un dabas muzeji. Vācijas mākslinieces Izabellas Mūnihas (Isabella Münnich) mākslas darbs „Sēnes: augot kopā” tapis, vērojot piepes un fiksējot to augšanas un sadalīšanās ciklu ar digitālās skenēšanas metodēm. Ukraiņu māksliniece Anna Manankina savā mākslas darbā „Dārzeņu karaļvalsts, dārzeņu anarhija” attēlojusi mākslīgā intelekta radītas augu sugas, izmantojot attēlus no Karlsrūes Botāniskā dārza un Dabas vēstures muzeja. Dienvidkorejiešu māksliniece Congena Lī (Jung Eun Lee), veidojot darbu „Dīķa radības: Kļūstot par vienu, esot daudzskaitlīgam”, vērojusi dabas procesus mājas akvārijos. Latviešu mākslinieka Jurģa Petera mākslas darbs „Kultivācijas pieradināšana” veltīts graudaugiem – kviešiem. Savukārt Riharda Vītola mākslas darbs „Mežs 2.0”, kas radīts ar mākslīgā intelekta palīdzību, ir vīzija par jaunām, izturīgākām nākotnes koku sugām. Izstādē apskatāmi arī Sabīnes Šnē un Zanes Zelmenes paplašinātās realitātes darbi.

Mākslas darbus var redzēt, viedierīcēs lejuplādējot mobilo lietotni SensUs Art. Izstāde „SensUs. Paplašinātās dabas kultūras” Latvijas Nacionālā dabas muzeja 1. stāva izstāžu zālē apskatāma ar muzeja ieejas biļetēm. Muzejā būs pieejami planšetdatori, bet ērtākai virtuālo mākslas darbu izpētei aicinām ņemt līdzi savus planšetdatorus. 

Vairāk informācijas par izstādes projektu: https://sensusart.rixc.org/.

Izstādes darbalaiks:C. (21.09.) 12.00–19.00P. (22.09.) 10.00–17.00S. (23.09.) 11.00–17.00Sv. (24.09.) 11.00–17.00  

Laipni gaidīti Latvijas Nacionālajā dabas muzejā – Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 4! 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI