DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. septembrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Vidzemes slimnīcas Rehabilitācijas centrā ar dažādiem artrīta veidiem vēršas aptuveni 8% no visiem pacientiem

Vidzemes slimnīcas Rehabilitācijas centra komanda 8. septembrī Vispasaules fizioterapijas dienas ietvaros interesentiem organizēja lekciju “Ikdiena ar artrītu – fizioterapeita ieteikumi un aktualitātes”. Tās mērķis bija izglītot cilvēkus, kas ikdienā sadzīvo ar artrītu. Rehabilitācijas centrā gada laikā pie speciālistiem griežas aptuveni 1500 cilvēku ar dažādiem artrīta veidiem.

Šogad Vispasaules fizioterapijas dienas tēma bija atrīts, tādēļ Vidzemes slimnīcas Rehabilitācijas centra fizioterapeiti aicināja interesentus uz lekciju, kuras laikā varēja uzzināt informāciju par dažādiem artrīta veidiem, simptomiem un sadzīvošanu ar tiem, kā arī apgūt pašpalīdzības metodes ikdienai.

“Lielākoties pie mums Rehabilitācijas centrā vēršas artrožu pacienti. Vairāk artrīts izplatīts vecāku cilvēku vidū, kas ir pārsnieguši 65 gadu vecumu, bet tas var sākties arī jebkurā citā vecumā. Izpētīts, ka artrīts biežāk skar sievietes nekā vīriešus. Aptuveni 20% no pacientiem ir ar iekaisīgo artrīta diagnozi, neliela daļa, aptuveni 5% no visiem artrīta pacientiem ir bērni,” skaidro Vidzemes slimnīcas Rehabilitācijas centra vadītāja Kristīne Matuka.

Termins “artrīts” patiesībā tiek izmantots, lai apzīmētu grupu, kurā ir vairāk nekā 100 dažādi artrītu veidi. Biežākie no tiem ir osteoatrīts, reimaotīdais artrīts, psoriātiskais artrīs, podagra. Visbiežāk artrīts skar ceļa, gūžas un mazās locītavas rokās, tādējādi apgrūtinot pat vienkāršu ikdienas aktivitāšu veikšanu. Artrīta cēloņi var būt gan infekcija un iekaisums, gan vielmaiņas traucējumi, gan autoimūns process. Tas var skart cilvēkus ar dažādu fizisko aktivitāti un dažādās vecuma grupās. Būtiska loma ārstēšanā ir rehabilitācijai, kas palīdz artrīta slimniekiem veiksmīgāk sadzīvot ar saslimšanu un uzlabot dzīves kvalitāti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI