DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tava drošība
1
1

SIA “InCREDIT GROUP” apņemas pārtraukt negodīgas komercprakses īstenošanu

SIA “InCREDIT GROUP” (turpmāk – Sabiedrība) 2023. gada 12. jūlijā Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) ir iesniegusi rakstveida apņemšanos, ar kuru sola pārtraukt negodīgas komercprakses īstenošanu un aicina patērētājus līdz 2023. gada 1. augustam pieteikties piemērotās komisijas maksas pārrēķinam un aprēķinātās starpības izmaksai.

Patērētājiem, izmantojot Sabiedrības pakalpojumus un saņemot aizdevumu, tiek piemērota vienreizēja komisijas maksa par aizdevuma izsniegšanu, kas saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir proporcionāli samazināma gadījumos, kad aizdevums tiek pilnībā atmaksāts pirms noteiktā termiņa. Sabiedrība apņemas patērētājiem, kas veikuši pirmstermiņa aizdevuma atmaksu un vērsušies ar iesniegumu pie Sabiedrības, veikt piemērotās komisijas maksas par aizdevuma izsniegšanu pārrēķinu un izmaksāt aprēķināto starpību. Tāpat Sabiedrība apņemas turpmāk proporcionāli samazināt komisijas maksu gadījumos, kad patērētāja līgumā ir iekļauts pienākums apmaksāt komisijas maksu pilnībā, savukārt patērētājs vēršas ar iesniegumu par aizdevuma pirmstermiņa pilnīgu atmaksu, kā arī šādu līguma noteikumu neiekļaut līgumos ar patērētājiem.

Lai saņemtu aprēķinātās komisijas maksas starpības izmaksu, PTAC aicina patērētājus, kuri veikuši aizdevuma pilnīgu pirmstermiņa atmaksu, līdz 2023. gada 1. augustam Sabiedrībai iesniegt iesniegumu ar lūgumu veikt piemērotās komisijas maksas pārrēķinu.

! Atbilstoši Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 8. panta (3). daļai patērētājam ir tiesības jebkurā laikā pilnīgi vai daļēji izpildīt savas saistības pirms patērētāja kreditēšanas līgumā noteiktā termiņa. Šajā gadījumā viņam ir tiesības uz to, lai taisnīgi tiek samazinātas kopējās kredīta izmaksas, kas sastāv no procentiem un citām izmaksām līguma atlikušajā termiņā. Vienlaikus MK Noteikumu Nr. 691 “Noteikumi par patērētāja kreditēšanu” 99. punktā noteikts, ka patērētāja pienākums ir maksāt procentus un citus maksājumus tikai par to laikposmu, līdz kuram patērētājs pilnībā nokārto savas kredīta saistības saskaņā ar kreditēšanas līgumu.

PTAC paskaidro, ka neatkarīgi no tā, vai komisijas maksa par aizdevuma izsniegšanu  tikusi piemērota līguma sākumā vai ir noteikta ik mēnesi, kredīta pirmstermiņa atmaksas gadījumā piemērotas izmaksas jāizdala proporcionāli līgumā noteiktajam aizdevuma termiņam un jāpiemēro tikai par faktisko aizdevuma lietošanas periodu. Papildus kredītdevējs līgumā var vienoties par kompensācijas apmēru pirmstermiņa atmaksas gadījumā, ievērojot MK Noteikumu Nr. 691 “Noteikumi par patērētāja kreditēšanu” ietvertos ierobežojumus (XII nodaļa).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI