DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

I. Mūrniece piedalīsies NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē

No 15. līdz 16. jūnijam, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece darba vizītes laikā Briselē, Beļģijā, piedalīsies NATO aizsardzības ministru sanāksmē, lai diskutētu par alianses atturēšanas un aizsardzības spēju stiprināšanu un Ukrainai nepieciešamā politiskā un militārā atbalsta nodrošināšanu, gatavojoties gaidāmajam NATO samitam Viļņā.  

Ceturtdien, 15. jūnijā, I. Mūrniece piedalīsies arī ASV vadītās Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmē (Ramšteinas formāts), kurā aizsardzības ministri apspriedīs drošības situāciju Ukrainā un Ukrainai nepieciešamā militārā atbalsta sniegšanas iespējas, lai turpinātu stiprināt Ukrainas militārās spējas savas teritorijas atgūšanai.

Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupa apvieno vairāk nekā 50 valstis visā pasaulē, un tā tika izveidota ar mērķi kolektīvi atbalstīt Ukrainu, lai sniegtu koordinētu militāro atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem pēc Krievijas  uzsāktās pilna mēroga karadarbības.

Papildus tam I. Mūrniece  piedalīsies arī  NATO–Ukrainas komisijas sanāksmē, kurā amatpersonas kopā ar Ukrainas aizsardzības ministru Oleksiju Rezņikovu (Oleksii Reznikov) un Eiropas Savienības augsto pārstāvi ārpolitikas un drošības politikas jomā Žuzepu Borelu (Josep Borrell) apspriedīs turpmāko NATO un Eiropas Savienības atbalstu Ukrainā.

Savukārt, piektdien, 16. jūnijā, aizsardzības ministre I.Mūrniece Briselē piedalīsies NATO kodolpolitikas plānošanas grupas sanāksmē, kurā diskutēs par Alianses īstenoto kodolatturēšanas politiku, kuras mērķis ir agresijas novēršana un miera nodrošināšana.

Lai pārrunātu līdz šim paveikto attiecībā uz sabiedroto spēku klātbūtnes Latvijā palielināšanu, tai skaitā Latvijā izvietotās bataljona līmeņa NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas palielināšanu līdz brigādes līmenim, sanāksmes laikā I. Mūrniece tiksies arī ar NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā dalībvalstu aizsardzības ministriem.

Jau ziņots, ka 2016. gadā NATO samitā Varšavā NATO valstu un valdību vadītāji vienojās par daudznacionālu bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā, kuru izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību. Kanāda veiksmīgi vada NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā, un šobrīd to veido vairāk nekā 1700 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Polijas, Kanādas, Melnkalnes, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas, Islandes un Ziemeļmaķedonijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI