DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Rīgas saldējuma festivālā “BIOR” pētnieki atklās kampaņu par drošu pārtiku

FOTO: Freepik

Jau trešo gadu valsts zinātniskā institūta “BIOR” pētnieki kampaņas “Eiropa izvēlas drošu pārtiku” ietvaros aicina iedzīvotājus pievērst pastiprinātu uzmanību pārtikas drošībai, īpašu uzmanību pievēršot pārtikas higiēnai, vasaras karstajā laikā.  

Sestdien, 10. jūnijā, norisinoties pirmajam saldējuma festivālam Rīgā, “BIOR” teltī Vērmanes dārzā būs iespēja apskatīt un uzzināt par vasaras ballītēm iecienītiem pārtikas produktiem, kā tos pareizi uzglabāt un saistītos riskus, ja netiek ievērota pārtikas higiēna. 

Kampaņa “Eiropa izvēlas drošu pārtiku” norisināsies līdz pat septembra beigām, kur institūts “BIOR” kopā ar Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādi EFSA īstenos informatīvus pasākumus iedzīvotājiem, lai vasaras karstumā uzsvērtu pārtikas drošības riskus uzglabāšanā, transportēšanā un pagatavošanā. Tāpat pētnieki kliedēs sociālajos medijos plaši izplatītos mītus par augļu, ogu un dārzeņu mazgāšanu un uzglabāšanu. Informatīvo pasākumu ietvaros pētnieki sniegs plašāku skaidrojumu par tādām tēmām kā mājās gatavots saldējums, pārtika ārzemju ceļojumos, pārtikas higiēna un ēdienu gatavošana vairākām dienām – riski un ieguvumi.

Pārtikas drošības tēmas pētnieki skaidros gan sociālajos tīklos, gan pasākumos klātienē, piemēram, Zinātnieku nakts, RigaFood 2023, internetā sociālo mediju platformās Facebook un Instagram. Septembrī tiks prezentēta zinātniskā institūta “BIOR” sagatavota informatīvā grāmatiņa mazu bērnu vecākiem par pārtikas drošību, iegādājoties, gatavojot mājās un transportējot pārtiku.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR” ir viens no vadošajiem pētniecības, laboratorisko izmeklējumu un zināšanu pārneses centriem Baltijā. Balstoties uz inovatīvām pētniecības metodēm, institūts rada praktiski pielietojamas zināšanas tādās jomās kā sabiedrības un vides veselība, pārtika.

Par kampaņu visā Eiropā

Kampaņas “Eiropa izvēlas drošu pārtiku” ("EU Choose Safe Food") mērķis ir palīdzēt eiropiešiem droši izvēlēties pārtiku, skaidrojot pārtikas nekaitīguma zinātnisko pamatojumu.

Eiropas patērētāji ir vieni no vislabāk aizsargātajiem un informētākajiem patērētājiem pasaulē, kad runa ir par pārtiku, ko viņi patērē. ES pārtikas nekaitīguma sistēma nodrošina, ka ikvienam Eiropas iedzīvotājam ir tiesības zināt, kā tiek ražota, pārstrādāta, iepakota, marķēta un pārdota pārtika, ko viņš lieto uzturā. Šīs sistēmas ietvaros zinātnieki no visas ES analizē zinātniskos datus un pētījumus, lai novērtētu pārtikas riskus. Tādējādi tiek nodrošināts, ka produkti mūsu tirgos un veikalos ir droši.

ES pārtikas nekaitīguma sistēmas pamatā ir zinātniski ieteikumi, ko sniedz Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) sadarbībā ar valstu pārtikas nekaitīguma iestādēm visā Eiropā.  EFSA sadarbojas ar vadošajiem ES un citu valstu zinātniekiem, kuri, pamatojoties uz jaunākajiem pierādījumiem, analizē, novērtē un sniedz ieteikumus par to, kāda pārtika ir nekaitīga un vai tā rada jebkādus riskus patērētājiem.

Papildus patērētāju drošībai šis zinātniskais darbs ir ļoti svarīgs arī, lai aizsargātu dzīvniekus un vidi no jebkādiem ar pārtikas ķēdi saistītiem riskiem. EFSA, dalībvalstis un lēmumu pieņēmēji ES iestādēs cieši sadarbojas ar citiem dalībvalstu partneriem, starptautiskajām organizācijām, ražotājiem, patērētāju organizācijām un citām pilsoniskās sabiedrības grupām, lai eiropieši varētu izdarīt apzinātu izvēli pārtikas jomā un pilnīgi mierīgi baudīt pārtiku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI