DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Prezentēs Latvijā attīstītas mobilitātes un ūdens inovācijas

Komanda «AlgaePhos4X» pārstāvis, RTU Ūdens pētniecības un vides biotehnoloģiju laboratorijas pētnieks Aigars Lavrinovičs.

Publicitātes foto

15. jūnijā plkst. 12.00 notiks pirmās mobilitātes un ūdens inovāciju akcelerācijas programmas «City to Sea» Demo diena, kurā prezentēs 14 tehnoloģiski un zinātņietilpīgi risinājumi, kas padarīs pārvietošanos ērtāku, pieejamāku un videi draudzīgāku, fokusēsies uz vides aizsardzību, ostu digitālo transformāciju, jūras enerģiju, pārtikas ilgtspēju un citiem zilās ekonomikas izaicinājumiem. Programmu īsteno Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātnes un inovāciju centru (ZIC) un atvērto inovāciju kustību «VEFRESH».

Demo dienu varēs vērot tiešsaistē RTU ZIC un «VEFRESH» Facebook lapās – https://www.facebook.com/events/785187406452539/?ref=newsfeed

Komandas prezentēs platformu enerģijas iegūšanai no piekrastes viļņiem, mobilu zemūdens dronu piesārņojuma konstatēšanai, mikroaļģu bioreaktoru gaisa kvalitātes uzlabošanai telpās un risinājumu, kas, izmantojot aļģu biomasu, palīdz attīrīt notekūdeņus no fosfora, kā arī videi draudzīgu tehnoloģiju notekūdeņu attīrīšanai un pretkorozijas aizsargpārklājumiem, izmantojot saules gaismu. Akcelerācijas programmā tiek attīstīts arī filtrs kuģu notekūdeņu attīrīšanai no mikroplastmasas un autonoma modulāra ūdens platforma, četrriteņu kravas skūteris, reāllaika autoparku pārvaldības risinājums, kas novērš iespēju ar koplietošanas automašīnu pārkāpt atļauto ātrumu, un platforma, kas apkopo koplietošanas automašīnu, skūteru un divriteņu izmantošanas tendences. Varēs iepazīt arī risinājumu automātiskai stāvvietu apsekošanai, izmantojot mākslīgo intelektu, platformu elektroauto uzlādes staciju atrašanai un piekabju koplietošanai un GPS ierīci precīzai transportlīdzekļa atrašanās vietas noteikšanai.

««City to Sea» akcelerācijas pilotprojekts parādīja, ka, sadarbojoties specifisku nozaru speciālistiem, iespējams īsā laikā pilnveidot inovatīvus un tehnoloģiski ietilpīgus risinājumus aktuālās nozarēs, kas potenciāli spēj risināt Latvijas sabiedrībai nozīmīgus izaicinājumus un dot ieguldījumu Eiropas un pasaules mērogā. Sadarbojoties uzņēmējiem, zinātniekiem un valsts pārvaldei, ir iespējams sasniegt mērķus, kas sasaucas ar valsts līmenī pieteiktajām pārmaiņām ekonomikā, stimulējot inovāciju un augstas pievienotās vērtības nozaru attīstību,» uzsver LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Demo dienā notiks arī paneļdiskusija, kurā Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmas eksperti un publiskā sektora pārstāvji diskutēs par dažādām ekosistēmas vajadzībām, zinātņietilpīgu risinājumu komercializācijas iespējām un citiem nozīmīgiem jautājumiem.

«City to Sea» mērķis ir radīt priekšnoteikumus straujākai inovatīvo ideju attīstībai, tuvinot izstrādātos produktus ieviešana globālajā tirgū. Komandas tajā pilnveidoja tehnoloģijas, testēja to dzīvotspēju reālos apstākļos, sešas nedēļas darbsemināros apguva biznesa stratēģijas izveidi un attīstību, kā arī praktizēja zināšanu īstenošanu praksē Izraēlas uzņēmuma «Two Dots Consulting» mentoru vadībā.

Programmu īsteno ar ERAF atbalstu. Vairāk informācijas: https://www.citytosea.eu/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI