DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. maijā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Lauksaimnieku NVO izskata nepieciešamību ieviest ārkārtas situāciju piena nozarē

Vakar, 30.maijā Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) ģenerāldirektors Rolands Feldmanis kopā ar citu lauksaimnieku nevalstisko organizāciju pārstāvjiem piedalījās Saeimas deputātu sadarbības grupas lauksaimniecības attīstībai vadītāja Jāņa Grasberga organizētajā sanāksmē, lai diskutētu par ieilgušajām piena ražotāju grūtībām un apspriestu ārkārtas stāvokļa izsludināšanu piena nozarē.

“Sanāksmē lauksaimnieku nevalstisko organizāciju pārstāvji Saeimas deputātiem uzsvēra, ka nepieciešams ilgtspējīgs risinājums piena nozares attīstībai, jo Latvijā ir svaigpiena pārprodukcija: piens tiek saražots vairāk nekā to Latvijas piena pārstrādes rūpnīcas spēj pārstrādāt. Lai arī Latvijas piena produkti tiek eksportēti, vietējā tirgū aptuveni pusi sastāda ārvalstu – Igaunijas, Lietuvas un Polijas – izcelsmes piena produkti. Tas, ka Latvijā ražojam vairāk pienu nekā to spējam patērēt un piena produktus eksportēt, ietekmē arī samaksu ražotājiem par svaigpienu,” par sanāksmē vēstīto stāsta R.Feldmanis.

Jāatzīmē, ka līdz šim joprojām Zemkopības ministrijai kopā ar nozares ekspertiem nav izdevies vienoties par piena nozares ilgtspējīgu redzējumu, tās ekonomisko noturību, lai cenu krīze regulāri neatkārtotos katru gadu. Vēl 2021.gadā Agroresursu un ekonomikas institūts savā pētījumā norādīja, ka piena ražošanu varētu palielināt, jo tā ir augstvērtīga izejviela, pēc kuras pieprasījums pakāpeniski palielināsies.

Kā norāda sanāksmes dalībnieks R.Feldmanis, darba grupā tika pieņemts lēmums lūgt Zemkopības ministrijai izvērtēt ārkārtas stāvokļa nepieciešamības izsludināšanu piena nozarē.

Sanāksmē piedalījās pārstāvji no Zemkopības ministrijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI