DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. maijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

A.Čakša vizītē Kuldīgā un Liepājā pārrunā reģionam nozīmīgus izglītības jautājumus

Divu dienu garumā  risinājās izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas reģionālā vizīte Kuldīgas un Liepājas pašvaldībās. Sarunās ar izglītības pārvalžu pārstāvjiem, skolu direktoriem un skolēniem tika spriests  par skolu tīklu, iekļaujošo un speciālo izglītību, profesionālo skolu attīstību un citām izglītības nozarei būtiskām tēmām.

2023. gada 19. maijā kā pirmā tika apmeklēta  Viļa Plūdoņa Kuldīgas vidusskola, kur A. Čakša tikās ar skolas direktori Agnesi Kārkliņu un Kuldīgas izglītības pārvaldes vadītājas vietnieci Lilitu Mačtamu, lai runātu par STEM priekšmetu mācīšanu un pedagogu pieejamību Kuldīgā. Pēc tam ministre iepazīstināja skolēnus ar  izglītības ministra darbu un skaidroja, kādas funkcijas veic Izglītības un zinātnes ministrija, kā arī atbildēja uz jauniešu sagatavotajiem jautājumiem.

A.Čakša atzīst, ka vērtīga bijusi tikšanās ar Viduskurzemes pamatskolas – attīstības centra direktori Ināru Oļenu, ar kuru tika spriests par speciālās izglītības jautājumiem, speciālo pedagogu sagatavošanu, kā arī resursiem, kas nepieciešami izglītības iestādēm, kurās mācās skolēni, kuriem nepieciešams īpašs atbalsts: “Šī skola ir piemērs citām. Te vide tiek īpaši pielāgota bērniem, nevis bērni videi. Šeit tiek meklēti mūsdienīgi un kvalitatīvi risinājumi, lai atbalstītu skolēnus un viņu attīstību, par ko liecina apmeklētās un īpaši aprīkotās telpas, kā arī skolas vadības un pedagogu skaidrais redzējums, degsme un kompetence."

Vizītes pirmā diena noslēdzās Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā, kur mājinieki vispirms izrādīja topošā tehnoloģiju korpusa jaunbūvi, bet pēc tam  sekoja tikšanās ar Kuldīgas pašvaldības vispārizglītojošo skolu direktoriem. Tikšanās laikā dalībnieki apsprieda aktuālos jautājumus saistībā ar  skolu tīkla sakārtošanu, pedagogu atalgojumu, vērtēšanas kritērijiem izglītības iestādēs, otrās Eiropas Savienības svešvalodas mācīšanu skolās u.c.

Sestdien, 2023. gada 20. maijā A.Čakša devās uz Liepāju, kur dienu iesāka, tiekoties ar pilsētas domes pārstāvjiem un Izglītības pārvaldes vadītāju Kristīni Niedri-Latheri. Arī Liepājā tika runāts par novada skolu tīklu un izglītības ekosistēmas izveidi, kā arī diskutēts par jauno pedagogu sagatavošanu un atbalsta sistēmu, mācību materiālu pieejamību un  dažādu izglītības pakāpju savstarpējo sadarbību, piemēram, pāreju no pirmsskolas uz skolu.

Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas direktors Helvijs Valcis ministrei izrādīja skolu ar bagātīgo vēsturi, vēlāk sarunā ar skolēniem un skolas vadību tika apspriesti Skola2030 jaunā mācību satura un pieejas radītie ieguvumi, kā arī uzklausīts skolēnu skatījums uz padziļinātajiem kursiem, eksāmeniem un to saistību ar tālākajām studiju vai darba gaitām.

Vēlāk, pēc Līvas ciema svētku atklāšanas un tikšanās ar Liepājas domes pārstāvjiem, Liepājas 7.vidusskolā ministri uzņēma skolas direktors Pāvels Jurs. Tur tika spriests par visā valstī aktuālo pakāpenisko pāreju uz mācībām valsts valodā, uzklausot izglītības iestādes pieredzi un redzējumu uz gaidāmajām pārmaiņām.

Reģionālā vizīte noslēdzās PIKC “Liepājas Valsts tehnikumā”, apskatot mācību kompleksu un tiekoties ar izglītības iestādes direktoru A.Rupertu, kur sarunu fokuss bija ap profesionālās izglītības attīstību reģionos, kā arī profesiju sasaisti ar industrijām un darba tirgu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI