DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. maijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Putnu gripas izplatības dēļ pagarināts pastiprināto biodrošības prasību periods līdz 31. maijam

Valdība šodien, 16. maijā, apstiprināja Zemkopības ministrijas  (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām, ar ko tiek pagarināts pastiprināto biodrošības pasākumu kopuma ievērošanas termiņš mājputnu un nebrīvē turētu putnu novietnēs līdz 31.maijam. Ņemot vērā, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ik dienu saņem jaunus ziņojumus par atrastiem beigtiem savvaļas ūdensputniem no dažādām Latvijas vietām, joprojām pastāv mājputnu inficēšanās iespēja ar augsti patogēno putnu gripu.

Līdz 31. maijam aizliegtas šādas darbības:

  • mājputnu un nebrīvē turētu putnu piedalīšanās pasākumos, kurus organizē saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā organizējamas dzīvnieku sacensības, tirgi, izsoles, izstādes un citi pasākumi ar dzīvnieku piedalīšanos;
  • mājputnus un nebrīvē turētus putnus izlaist dabīgās virszemes ūdenstilpēs un mākslīgi izveidotās ūdenstilpnēs, kurās nevar nodrošināt noteiktas prasības;
  • barošanai un dzirdināšanai izmantot virszemes ūdenstilpēs iegūtu ūdeni;
  • nebrīvē turētus putnus izlaist medību resursu atjaunošanai;
  • slimus un ievainotus savvaļas ūdensputnus ievietot dzīvnieku patversmē vai savvaļas putnu rehabilitācijas centrā, kurā nevar nodrošināt noteiktas prasības.

Dzīvnieku īpašniekiem vai turētājiem jāievēro šādas prasības:

  • darbinieki un personas, kuras nonāk kontaktā ar mājputniem un nebrīvē turētiem putniem, jānodrošina ar darba vai maiņas apģērbu un apaviem;
  • mājputni un nebrīvē turēti putni jātur, jābaro un jādzirdina slēgtās telpās vai jātur ierobežotā teritorijā un jābaro un jādzirdina vietā, ko sedz ūdensnecaurlaidīgs jumts un kuras sāni norobežoti, izmantojot tīklus, sietus, žogus vai citus piemērotus līdzekļus, kas novērš savvaļas ūdensputnu piekļuvi. Ja novietnē tur skrējējputnus (Ratites), kas ir nošķirti no pārējā mājputnu ganāmpulka, ir pieļaujams, ka nav papildu norobežojuma no augšas;
  • mākslīgi izveidotās ūdenstilpnes jānorobežo ar līdzekļiem, kas nepieļauj savvaļas ūdensputnu piekļuvi, un tās izmantojamas tikai mājputnu un nebrīvē turētu ūdensputnu sugām.

Tāpat arī laikposmā līdz 31. maijam, ievietojot slimus vai ievainotus savvaļas ūdensputnus dzīvnieku patversmē vai savvaļas putnu rehabilitācijas centrā, ne mazāk kā 21 dienu no putnu ievietošanas brīža jānodrošina šo putnu:

  • turēšana izolācijā no pārējiem patversmē vai rehabilitācijas centrā esošajiem putniem;
  • atsevišķa kopšana un barošana, izmantojot īpašu šiem putniem paredzētu inventāru un instrumentus.

Jau ziņots, ka maija sākumā PVD no ornitologiem saņēma informāciju par mirušiem ķīriem uz salas Daugavā, Krāslavas pilsētā. Laboratoriskie izmeklējumi liecina, ka šie ķīri bojā gājuši putnu gripas dēļ, tāpat kā iepriekš atrastie putni Daugavpils Esplanādes dīķa teritorijā. Putnu gripa konstatēta arī savvaļas putniem Cēsu novadā, Madonā un Lapmežciemā.

Pārtikas un veterinārais dienests saistībā ar bīstamo situāciju veic un veiks pastiprinātu uzraudzību mājputnu novietnēs.

Grozījumi Ministru kabineta 2015. gada 9. jūnija noteikumos Nr. 291 “Noteikumi par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām” stāsies spēkā 17. maijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI