DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. maijā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

LVSADA valde pieņēmusi lēmumu par nostāju sarunās ar Ministru prezidentu

LVSADA š. g. 11. maijā pēc mediķu un pacientu protesta akcijas pie Saeimas saņēma no Ministru prezidenta biroja uzaicinājumu š. g. 18. maijā plkst. 9.30 tikties, lai kopā ar vairākām veselības nozares darbinieku un darba devēju organizācijām, kā arī pacientu organizācijām pārrunātu aktuālo situāciju veselības aprūpē un nepieciešamos risinājumus.

LVSADA un Latvijas Slimnīcu biedrība š. g. 14. februārī nosūtīja vēstuli 14. Saeimas deputātiem un valsts augstākajām amatpersonām. Vēstulē tika izteikts brīdinājums, ka Ministru kabineta sagatavotais valsts budžeta projekts 2023. gadam izraisīs veselības aprūpes pieejamības un kvalitātes pasliktināšanos. Pamatu bažām radīja apstāklis, ka, lai arī Ministru kabineta rīkojumā (26.05.2022., Nr. 359) Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2021. – 2027. gadam (turpmāk – Pamatnostādnes) iezīmētais papildus finansējums, kas 2023. g. nepieciešams Veselības ministrijas pamatfunkciju izpildei, ir 306 milj. eiro, valsts budžeta projektā minētajam mērķim papildus bija atvēlēti tikai 86 milj. eiro.

Diemžēl Saeimas deputātu vairākums š. g. 9. martā nobalsoja par valsts budžetu 2023. gadam, kurā līdz Pamatnostādnēs paredzētajam papildus finansējumam veselības nozares pamatfunkciju izpildei pietrūka aptuveni 200 milj. eiro.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas š. g. 9. maija sēdē tika izskatīta vairāku nevalstisku organizāciju vēstule par nepietiekamu valsts finansējumu veselības aprūpei. Atbilstoši informācijai, ko sēdes laikā sniedza Veselības ministrija (atsaucoties uz Pamatnostādnēm), šogad veselības nozarei steidzami nepieciešami papildus vismaz 140 milj. eiro, bet 2024. gadā - papildus 310 milj. eiro.

Ņemot to vērā, LVSADA valde nolēma par absolūtām prioritātēm izvirzīt divus pasākumus: 1) līdz š. g. 1. jūlijam rast papildus finansējumu veselības nozares pamatfunkciju izpildei vismaz 140 milj. eiro apmērā; 2) valsts budžetā 2024. gadam paredzēt papildus finansējumu veselības nozares pamatfunkciju izpildei vismaz 310 milj. eiro apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI