DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. maijā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Latvija un Igaunija paraksta memorandu par sadarbību kopīgai Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izmantošanai

Latvijas Klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars kopā ar Igaunijas Klimata ministru Kristenu Mihalu.

Publicitātes foto

Piektdien, 12. maijā, Baltijas Ministru padomes premjerministru sanāksmes laikā Tallinā Latvija un Igaunija parakstīja saprašanās memorandu par sadarbību kopīgai Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izmantošanai, dabasgāzes piegādes krīzes gadījumos.

Lai īstenotu noslēgto memorandu, tiks veidota kopīga Latvijas un Igaunijas darba grupa, kas apvienos abu valstu iesaistītās puses un kuras uzdevums būs izstrādāt un vienoties par precīziem sadarbības noteikumiem.

Klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars norāda, ka memoranda parakstīšana ir vēl viens solis drošības situācijas nostiprināšanai Baltijas reģionā. Šī sadarbība ir būtisks garants, ja tehnisku iemeslu vai citu neparedzamu apstākļu dēļ tiek traucētas sašķidrinātās dabasgāzes piegādes.

Memorands paredz izveidot Latvijas un Igaunijas sadarbības ietvaru kopīgai peldošās uzglabāšanas un regazifikācijas iekārtas fraktēšanai, kā arī Paldisku ostas iekārtas (piestātnes) un krasta gāzes infrastruktūras apsaimniekošanai dabasgāzes piegādes krīzes gadījumos.

Paldiskos izbūvētais rezerves sašķidrinātās dabasgāzes terminālis, kas nesen nonācis pilnā Igaunijas valsts kontrolē, sniedz iespēju ātri reaģēt uz īstermiņa un vidēja termiņa dabasgāzes patēriņa svārstībām. Tāpat šāda sadarbība veicina valsts finansējuma novirzīšanu nākotnes vajadzībām nepieciešamas enerģētikas infrastruktūras izveidei.

Jau ziņots, ka Klimata un enerģētikas ministrija šī gada aprīlī uzsāka sarunas ar Igaunijas Republikas Klimata ministriju par sadarbību kopīgai Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izmantošanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI