DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Spiegošanā apsūdzētajam stājas spēkā notiesājošs spriedums un 15 gadu cietumsods

Senāta Krimināllietu departaments 27.aprīlī, izskatot apsūdzētā un  aizstāvju kasācijas sūdzības, atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas lēmumu, ar kuru atstāts negrozīts Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2020.gada 17.augusta notiesājošais spriedums apsūdzībā par spiegošanu. Senāts atzina Rīgas apgabaltiesas nolēmumu par tiesisku un pamatotu. Līdz ar Senāta lēmumu stājas spēkā apsūdzētajam piespriestā brīvības atņemšana uz 15 gadiem. Ar tiesas spriedumu par noziedzīgi iegūtu mantu atzīta un konfiscēta kratīšanā izņemtā un arestētā nauda 14 910 euro, 11 948 USD un 200 CAD.

Izskatāmajā lietā Rīgas tiesas apgabala prokuratūra bijušajai Iekšlietu ministrijas Informācijas centra amatpersonai cēla apsūdzību par sešu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu – par spiegošanu, kā arī par pornogrāfisku materiālu apriti, šaujamieroča un sprāgstvielas glabāšanu bez atļaujas. Apsūdzībā norādīts, ka apsūdzētais ilgstoši nelikumīgi vāca un nodeva ārvalstij ziņas, kas ir valsts noslēpums, un neizpaužamas ziņas. Laika posmā no 2000. gada līdz 2006. gadam apsūdzētais tikās ar ārvalsts izlūkdienesta pārstāvjiem un nodeva savāktās ziņas. Ziņu nonākšana Krievijas izlūkdienestu rīcībā radīja apdraudējumu Latvijas valsts drošībai, norādīja prokuratūra.

Senāts konstatēja, ka apsūdzētais kasācijas sūdzībā atkārtojis apelācijas sūdzībā izteiktos argumentus, kurus apelācijas instances tiesa ir izvērtējusi un motivēti noraidījusi.

Senāts par nepamatotu atzina apsūdzētā un viņa aizstāvju kasācijas sūdzībās pausto, ka aizliegums iepazīties ar operatīvās darbības materiāliem pārkāpa apsūdzētā tiesības uz taisnīgu tiesu. Aizstāvības pusei tika atklāti visi valsts apsūdzības rīcībā esošie pierādījumi, tādējādi apsūdzētais saņēma pilnīgu informāciju par savāktajiem pierādījumiem, ar kuriem pamatota apsūdzība, un apsūdzētais varēja efektīvi realizēt savas tiesības uz aizstāvību, izteikties par faktiem un tiesību jautājumiem.

Tāpat apelācijas instances tiesa nav pārkāpusi apsūdzētā tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā. Senāts konstatēja, ka apelācijas sūdzībās šāds lūgums nebija izteikts. Izvērtējot konkrētos lietas apstākļus, Senāts atzīst, ka kriminālprocesā netika pieļauta dīkstāve un kriminālprocesa virzība notikusi, ievērojot kriminālprocesa apjomu un procesā iesaistīto personu attieksmi pret pienākumu pildīšanu.

Tāpat Senāts atzina, ka apelācijas instances tiesa ir izvērtējusi apsūdzētā kasācijas sūdzībā norādīto argumentu par arestēto naudas līdzekļu atzīšanu par noziedzīgi iegūtu mantu un atzinusi par pamatotu pirmās instances tiesas secinājumu, ka apsūdzētajam piederošā skaidrā un bezskaidrā nauda iegūta spiegošanas rezultātā.

Lietai ir slēgtas lietas statuss.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI