DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
2
2

Ceļotājiem atgādina par iespēju saņemt bezmaksas Eiropas veselības apdrošināšanas karti

Atsākoties aktīvai ceļošanas sezonai, Nacionālais veselības dienests (NVD) atgādina, ka bērniem un pieaugušajiem ir iespēja saņemt bezmaksas Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK), kas vajadzības gadījumā citā Eiropas Savienības dalībvalstī, Islandē, Norvēģijā, Lihtenšteinā vai Šveicē nodrošinās nepieciešamās un neatliekamās medicīniskās palīdzības saņemšanu atbilstoši tādiem pašiem nosacījumiem un apjomam, kā tā tiek sniegta vietējiem iedzīvotājiem.

Iedzīvotāji, kuriem jau ir EVAK, tiek aicināti pārliecināties par derīguma termiņu, kas ir norādīts uz apdrošināšanas kartes vai apskatāms E-veselības portālā sadaļā Mans EVAK. Ja derīguma termiņš ir beidzies, ieteicams laikus ieplānot EVAK atjaunošanu, jo vasaras mēnešos apdrošināšanas noformēšanai klātienē var būt nepieciešams ilgāks laiks. Apdrošināšanas karte tiek izsniegta uz trīs gadiem un tās saņemšanai nav vecuma ierobežojumu.

Pērn ievērojami pieaugusi iedzīvotāju interese par iespēju saņemt EVAK. 2022. gadā izsniegtas 146 843 apdrošināšanas kartes, kas ir gandrīz par 66 tūkstošiem vairāk nekā 2021. gadā. Tas skaidrojams ar Covid-19 pandēmijas mazināšanos, kuras rezultātā atkal pieauga iedzīvotāju interese par došanos ārpus Latvijas ar mērķi ceļot, apciemot ārzemēs dzīvojošos radiniekus u.c.

NVD atgādina, ka EVAK nesedz ārvalstīs noteiktās pacienta iemaksas vai repatriācijas (transportēšanas) izdevumus pacienta smagas saslimšanas vai nāves gadījumā. Līdz ar to papildus ieteicams iegādāties arī privāto ceļojuma apdrošināšanu, kas sedz šīs izmaksas.

EVAK var pieteikt un uzreiz saņemt klātienē NVD filiālēs Rīgā, Jelgavā, Kuldīgā, Smiltenē vai Daugavpilī. Klātienes apmeklējumam ir nepieciešams pieraksts. Tāpat pieteikuma veidlapu var nosūtīt pa pastu vai iesniegt elektroniski – E-veselības portālā www.eveseliba.gov.lv vai www.latvija.lv. Piesakoties kartei attālināti, to varēs saņemt pa pastu uz iesniegumā norādīto adresi. Plašāka informācija pieejama NVD tīmekļvietnē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI