DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Augstākā tiesa pirmo reizi rīko Eiropas valstu augstāko administratīvo tiesu semināru

Ceturtdien, 27. aprīlī, Rīgā norisināsies nozīmīgs starptautisks seminārs „Administratīvā klusēšana. Iestāžu diskrecionārā vara”, kurā pulcēsies Eiropas valstu augstāko administratīvo tiesu pārstāvji. Augstākā tiesa sadarbībā ar Eiropas Savienības Valsts padomju un augstāko administratīvo tiesu asociāciju (ACA-Europe) pirmo reizi Rīgā rīko asociācijas semināru. Šis ir noslēdzošais seminārs Itālijas ACA-Europe prezidentūras ietvaros.

„Latvijas Augstākā tiesa ir pagodināta par iespēju sadarbībā ar ACA-Europe pirmo reizi organizēt šāda mēroga semināru Rīgā. ACA‑Europe ir unikāls tīkls, kas dod iespēju dalīties asociācijas dalībvalstu tiesu labajā praksē un pilnveidot administratīvo tiesu darbu mūsu valstīs. Ceram, ka šis seminārs būs laba iespēja turpināt mācīties vienam no otra un dos mums iespēju attīstīt vienotus administratīvās tiesvedības standartus Eiropā, nodrošinot cilvēktiesību un tiesiskuma aizsardzību,” uzsver Senāta Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa.

Seminārā piedalīsies delegācijas no 29 ACA-Europe dalībvalstīm, kuras pārstāvēs dalībvalstu augstāko administratīvo tiesu priekšsēdētāji, tiesneši un padomnieki, kā arī pārstāvis no Eiropas Savienības Tiesas. Latvijas delegāciju seminārā pārstāvēs Senāta Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa un departamenta zinātniski analītiskā padomniece Santa Ozola, kas ir ACA-Europe koordinatore Latvijā. Seminārā piedalīsies arī Senāta Administratīvo lietu departamenta senatori un darbinieki.

Kā goda viesis semināru ar uzrunu atklās Valsts prezidents Egils Levits. Semināra atklāšanā paredzētas arī Augstākās tiesas priekšsēdētāja Aigara Strupiša un Itālijas Valsts padomes viceprezidenta Carmine Volpe uzrunas.

Seminārs notiks trīs paneļdiskusijās. Pirmajā semināra paneļdiskusijā tiks aplūkoti jautājumi saistībā ar iestāžu diskrecionārās varas izmantošanu, kā arī tiesas pārbaudes apjomu, pārbaudot iestāžu lēmumus, kas pieņemti, iestādei īstenojot diskrecionāro varu. Savukārt otrā un trešā semināra paneļdiskusija tiks veltīta aktuālajiem jautājumiem saistībā ar iestāžu klusēšanu un tiesu kontroles mehānismiem šādos gadījumos. Katrā paneļdiskusijā pārstāvji no trim asociācijas dalībvalstīm uzstāsies ar priekšlasījumiem, iepazīstinot ar nacionālo pieeju un pieredzi konkrētajā jautājumā. Semināra pirmajā paneļdiskusijā piedalīsies pārstāvji no Polijas, Austrijas un Latvijas. Savukārt semināra otrajā un trešajā panelī ar priekšlasījumiem uzstāsies pārstāvji no Itālijas, Čehijas, Francijas, Portugāles, Bulgārijas un Beļģijas.

Atbilstoši ACA-Europe organizēto semināru darba kārtībai uzņemošā dalībvalsts pirms semināra sagatavo un nosūta pārējām dalībvalstīm aptauju ar detalizētiem jautājumiem par semināra tēmu. Dalībvalstu sniegtās atbildes tiek apkopotas Vispārējā ziņojumā (General report).

ACA-Europe asociācija apvieno Eiropas Savienības Tiesu, kā arī visu Eiropas Savienības dalībvalstu un arī dažu citu Eiropas valstu Valsts padomes un augstākās administratīvās tiesas. Latvija pievienojusies ACA-Europe asociācijai 2004.gada 15.jūnijā.

ACA-Europe galvenie mērķi ir veicināt Eiropas Augstāko administratīvo tiesu tiesnešu sadarbību un pieredzes apmaiņu par dalībvalstu administratīvo tiesu praksi Eiropas Savienības tiesību piemērošanā, veicināt efektīvu un lietderīgu administratīvās justīcijas darbību Eiropas Savienībā, kā arī nodrošināt ideju apmaiņu par tiesiskumu administratīvo tiesu sistēmās.

Detalizētāka informācija par ACA‑Europe: https://aca-europe.eu/index.php/en/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI