DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Vēsturiski nozīmīgs 4. maijs – “Brīvības svētki Alūksnē”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēc nedēļas - 4. maijā ­­‑ Alūksnes novadā būs īpaši Latvijas svētki, jo Alūksnē notiks Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu militārā parāde, ko tiešraidē translēs arī Latvijas Televīzija, un virkne citu svētku pasākumu.

Jau tradicionāli 4. maijā Nacionālie bruņotie spēki rīko militāro parādi kādā no Latvijas vēsturiskajiem novadiem. Pērn tā notika Kurzemē, Saldus novadā, bet šogad šo īpaši nozīmīgo un vēsturisko Latvijas valsts svētku pasākumu uzņemt gods Vidzemei un tieši Alūksnei.

Uz Latvijas Brīvības svētku pasākumiem Alūksnē pulcēsies Nacionālo bruņoto spēku vienības un Iekšlietu ministrijas padotības iestādes. Novada iedzīvotājiem un viesiem šajā dienā būs iespēja vērot gan karavīru un militārās tehnikas parādi, gan dažādu vienību paraugdemonstrējumus un informatīvos stendus, tehnikas izstādi, baudīt koncertus, vērot sporta aktivitātes, kā arī apmeklēt mājražotāju tirdziņu.

Parādes laikā paredzēti arī aviācijas pārlidojumi

3. maijā no pulksten 18.00 Pils ielā pie Alūksnes Jaunās pils notiks militārās parādes ģenerālmēģinājums. Tādēļ jau no pulksten 13.00 Pils iela būs slēgta satiksmei no Latgales ielas līdz Dzirnavu ielai, lai sagatavotu parādes norises vietu. Pils ielas malās tiks izvietotas drošības barjeras. Arī svētku parādes ģenerālmēģinājumu iedzīvotāji varēs apmeklēt.

4. maijā svētku norises sāksies pulksten 9.00, kad notiks dievkalpojums Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Aicinām iedzīvotājus būt šī īpašā notikuma lieciniekiem un apmeklēt svētku dievkalpojumu!

Parāde notiks no pulksten 11.00 līdz 12.00. To komandēs Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris pulkvedis Gunārs Kauliņš, bet to pieņems Valsts prezidents Egils Levits, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. Parādes dalībniekus un svinīgā pasākuma viesus uzrunās Valsts prezidents, aizsardzības ministre un Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs.

Parādes nobeigumā karavīri soļos līdz Dzirnavu ielai, kur parāde noslēgsies. Karavīriem sekos militārā tehnika, kas turpinās parādes braucienu pa Pils ielu un Rīgas ielu uz Rūpniecības ielu (citiem transportlīdzekļiem šajā laikā iela līdz pat Rūpniecības ielai būs slēgta). Tāpat parādes laikā paredzēti aviācijas pārlidojumi, kas, protams, būs atkarīgi no laika apstākļiem konkrētajā dienā. Neizpaliks viena no militārās parādes sastāvdaļām - nāciju zalve.

Foto un video entuziastiem vēršam uzmanību, ka parādes laikā dronus pacelt nav atļauts.

Amfībija, helikopters, paraugdemonstrējumi un koncerts

4. maijā no pulksten 11.00 līdz pat 16.00 iedzīvotājus aicinām doties uz Pilssalas stadionu, kur būs iespēja apskatīt Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas padotības iestāžu informatīvos stendus. Pa ceļam uz Pilssalu – stāvlaukumā Skolas ielā, kā arī pie Alūksnes Mākslas skolas būs apskatāma smagā bruņutehnika. Otrpus Pilssalas ielai, ja ļaus laikapstākļi, būs iespēja redzēt helikopteru, bet Alūksnes ezera iekšezerā pārvietosies amfībija.

Pilssalas stadionā būs vērojami dažādi paraugdemonstrējumi – Valsts robežsardzes un Valsts policijas dienesta suņi, Valsts policijas zirgi, paraugdemonstrējumi sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanā, policijas aizturēšanas un tuvcīņas demonstrējumi. Pārtraukumos starp paraugdemonstrējumiem varēs vērot NBS Štāba orķestra un Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestra defilē priekšnesumus. Savukārt no pulksten 14.20 stadionā risināsies sadraudzības spēles futbolā, kur sacentīsies armijas un Alūksnes komandas.

Pēcpusdienā aicinām visus uz svētku koncertu pie pašvaldības aģentūras “ALJA” uz īpaši šim koncertam būvētas skatuves. Svētku koncerta atklāšanā muzicēs Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris. Skatītājus priecēs Zemessardzes orķestra, Mičiganas Nacionālās gvardes 126. armijas orķestra un Zemessardzes deju ansambļa “Bramaņi” kopīga koncertprogramma, bet noslēgumā ­- NBS Štāba orķestra rokgrupa.

Savukārt Lielā Ezera ielā 4. maijā no pulksten 9.00 līdz 14.00 notiks mājražotāju un amatnieku tirdziņš. Alūksnes Kultūras centrs 5. maijā pulksten 19.00 aicina uz Ivo Fomina jubilejas koncertu “30 gadi uz skatuves un Jūsu sirdīs”. Biļetes iegādājamas www.bilesuparadize.lv.                      

Satiksmes ierobežojumi 3. un 4. maijā

Šajās divās dienās – gan 3., gan 4. maijā – pilsētā būs ievērojami autotransporta kustības ierobežojumi, galvenokārt tās centra daļā. Lūdzam ļoti rūpīgi un laikus iepazīties ar noteiktajiem satiksmes ierobežojumiem! Aicinām īpaši pilsētas centra daļā dzīvojošos iedzīvotājus jau pirms 3. maija veikt plānotos braucienus, tāpat arī tirdzniecības uzņēmumus, kas strādā centra teritorijā, aicinām laikus plānot un veikt preču piegādes.

Sagaidāms, ka pilsētā būs daudz viesu, tādēļ Alūksnes pilsētas iedzīvotājus lūdzam abos minētajos datumos, cik vien iespējams, pārvietoties kājām, arī uz svētku norišu vietām 4. maijā doties kājām un savas mašīnas neatstāt ielu malās.

Automašīnu stāvlaukumi pilsētas centra daļā sakarā ar svētku norišu nodrošināšanu nebūs pieejami, tādēļ jārēķinās, ka šajās dienās ar automašīnu pilsētas centrālajai daļai piekļūt būs sarežģīti un mašīnas vajadzēs novietot ārpus centra.

Autotransporta kustībai būs slēgtas šādas Alūksnes pilsētas ielas:

No 3. maija pulksten 13.00 līdz 4. maija pulksten 13.00: 

  • Pils ielā posmā no Blaumaņa ielas līdz Lāčplēša ielai;
  • Dzirnavu ielā posmā no Parka ielas līdz Brūža ielai;
  • Vidus ielā posmā no Tirgotāju ielas līdz Pils ielai;
  • Lielā Ezera ielā posmā  no Tirgotāju ielas līdz Pils ielai;
  • Ojāra Vācieša ielā posmā no Dārza ielas līdz Pils ielai;
  • Ojāra Vācieša ielā posmā no Šķūņu ielas līdz Rijukalna ielai;
  • Rijukalna ielā posmā no Latgales ielas līdz Pils ielai;
  • Latgales ielā posmā no Rijukalna ielas līdz Pils ielai.

4. maijā no pulksten 13.00 līdz pulksten 18.00:

  • Dzirnavu ielā posmā no Pils ielas līdz Brūža ielai;
  • Lielā Ezera ielā posmā no Tirgotāju ielas līdz Pils ielai;
  • Brūža ielā posmā no Pils ielas līdz Skolas ielai;
  • Ojāra Vācieša ielā posmā no Pils ielas līdz Pilssalas ielai.

Sabiedriskā transporta pasažieriem

Sakarā ar svētku norisēm 3. un 4. maijā būs ierobežota piekļuve Alūksnes autoostas teritorijai Pils ielā. Autobusiem, kas veic vietējos pasažieru pārvadājumus novada teritorijā (apkalpo SIA “Gulbenes autobuss”), pašvaldība kā iespējamo alternatīvo pasažieru iekāpšanai un izkāpšanai pārvadātājam ir ieteikusi pieturvietu Latgales ielā, starp tirgus laukumu un administratīvo ēku. Pirms došanās uz autobusu, aicinām pārliecināties par iekāpšanas vietu, zvanot uz Alūksnes autoostu pa tālruni 29175002.

Savukārt starppilsētu autobusu reisu pasažieru iekāpšanai un izkāpšanai būs pieejama Alūksnes autoosta, bet jāņem vērā, ka, ja autobusa pienākšanas vai iziešanas laiks sakrīt ar parādes norises laiku, iebraukšana autoostas teritorijā vai izbraukšana no tās būs nedaudz jāuzgaida.

Aktuālajai informācijai par pasākuma “Brīvības svētki Alūksnē” norisi lūdzam sekot līdzi pašvaldības tīmekļvietnē www.aluksne.lv un Alūksnes novada Facebook kontā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI