DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvijas Universitātē notiks militārās ķirurģijas forums

Latvijas Mikroķirurgu asociācija (LMA) sadarbībā ar Latvijas Universitāti šīs nedēļas nogalē pulcēs medicīnas nozares profesionāļus Militārās ķirurģijas forumā.

Kā uzsver Foruma organizētāji, ķirurģija kara apstākļos būtiski atšķiras no miera laiku ķirurģijas. Ja civilajā medicīnā cenšas izglābt ikvienu dzīvību un katram pacientam nodrošināt iespējami labāko veselības aprūpi, masveida traumu gadījumā iestājas resursu trūkums. Tas attiecas gan uz medicīnas materiāliem, gan uz personālu. Resurss tiek iedalīts tiem pacientiem, kas ir perspektīvi. Palīdzībai jābūt ātrai un efektīvai. Ķirurgam vairāk jārīkojas, mazāk laika veltot apsvērumiem un plānošanai, bet medicīnas personālam jārēķinās ar nogurumu, materiālu izsīkumu, personisku apdraudējumu.

“Militārā rakstura ievainojumi atšķiras no traumām, kas gūtas civilajā dzīvē. Normālos apstākļos traumu izraisa negadījums vai kļūda, piemēram,  strādājot ar instrumentu, vadot transportlīdzekli. Traumējošais aģents ir paredzēts derīgu darbu veikšanai, nevis cilvēku ievainošanai un ēku iznīcināšanai. Ieroči, savukārt, tiek konstruēti un izmantoti  ar mērķi radīt pēc iespējas lielākus  postījumus. Tāpēc kara apstākļos gūtie ievainojumi ir daudzveidīgāki un smagāki par traumām, ko iegūst civilajā dzīvē,” Foruma nepieciešamību pamato mikroķirurgs, viens no pasākuma iniciatoriem Olafs Libermanis.

Viņš turpina: “No otras puses, kari vienmēr bijuši saistīti ar ķirurģijas attīstību. Medicīnas pašreizējais līmenis un tehnoloģijas ļauj ne tikai izglābt daudzas dzīvības, bet arī atgriezt sabiedrībā ievainotos karavīrus un civiliedzīvotājus. Būtiski ir pēc iespējas plašāk apmainīties ar informāciju par veiksmīgas ārstēšanas paņēmieniem, izstrādāt jaunas ārstēšanas metodes, izvērtēt un pārskatīt ārstēšanas standartus”.

Militārās ķirurģijas Foruma tematika būs tieši militāra rakstura ievainojumi. Plānots apskatīt paša jaunākā – Ukrainas – kara pirmā gada pieredzi, kā arī novērojumus, kas gūti Tuvo Austrumu konfliktos, Vjetnamā un citur. Kā zināms, O. Libermanis kopā ar kolēģi Mārtiņu Malzubri ilgu laiku pavadīja Ukrainā, kur palīdzēja vietējiem mediķiem glābt karā ievainotos cilvēkus, kā arī apmācīja Ukrainas medicīnas personālu. Forumā paralēli Ukrainas, ASV, Lielbritānijas, Izraēlas, Somijas un Latvijas mediķu lekcijām notiks mikroķirurģijas treniņi, kur katram interesentam būs iespēja izmēģināt roku sīku asinsvadu savienošanā.

Forums klātienē noritēs LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā – Rīgā, Jelgavas ielā 3. Interesenti varēs sekot līdz arī Zoom platformā. Vairāk par Forumu www.msfr2023.com. Pasākumā gaidīti medicīnas nozares profesionāļi, tādēļ potenciālie dalībnieki aicināti reģistrēties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI