DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
2
2

Visbiežāk sastopamā ceļazīme Latvijas valsts mežos

FOTO: LVM

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) pārraudzībā šobrīd ir ap 12 000 kilometru meža ceļu, kuru galvenā funkcija ir nodrošināt piekļuvi mežam apsaimniekošanas darbu veikšanai. Taču ikdienā meža autoceļus izmanto arī daudzi citi, tādēļ arī satiksme ir jāorganizē, ceļus aprīkojot ar Latvijas standartam (LVS) atbilstošām ceļazīmēm, par kuru uzturēšanu un atjaunošanu gādā LVM meža infrastruktūras darbinieki.

Visizplatītākā ceļazīme uz LVM meža ceļiem ir nr.206 “Dodiet ceļu”, kas LVM meža autoceļos ir uzstādīta 7733 vietās. Katru gadu to skaits palielinās, jo tiek izbūvēti jauni meža autoceļi. Vislielākais “Dodiet ceļu” zīmju skaits ir uzstādīts Kurzemes reģionā – 2427, savukārt no meža iecirkņiem visvairāk šīs zīmes uzstādītas Ludzas meža iecirknī – 194 vietās. Bez ceļazīmes “Dodiet ceļu” satiksmi organizē arī citas, piemēram, “Krustojums ar mazāk svarīgu ceļu”, “Bīstams pagrieziens”, “Ceļa sašaurinājums”, “Masas ierobežojums” u. c.

“Svarīgi ir ceļazīmes ne vien uzstādīt, bet arī uzturēt un atjaunot, jo ceļazīmju koka stabi kalpo līdz desmit gadiem. Visātrāk ceļa zīmes stabs sabojājas tieši pie saskares vietas ar zemi. Ikdienā “Latvijas valsts mežu” meža infrastruktūras speciālisti rūpējas, lai bojātās zīmes tiktu salabotas, veicot nomaiņu un atjaunošanu pašu spēkiem vai uzticot sadarbības partneriem,” stāsta LVM Zemgales reģiona meža infrastruktūras speciālists Armands Tālums.

Visbiežāk ceļa zīmēm tiek izmantoti koka stabi – uz tādiem uzstādītas vairāk nekā puse jeb  55 % no visām “Dodiet ceļu” ceļazīmēm. Ceļazīmes uzstāda arī uz metāla stabiem, bet piecās vietās vēl ir saglabājušās ceļazīmes, kas uzstādītas uz betona stabiem.

LVM ik gadu veic nozīmīgas investīcijas meža infrastruktūras attīstībā. Meža ceļi nodrošina ne vien iedzīvotāju pārvietošanos un mežsaimniecības procesus, bet dod arī neatsveramu ieguldījumu meža ugunsdrošības pasākumu īstenošanā. Meža autoceļu ikdienas uzturēšanas darbu sarakstā, atkarībā no sezonas un nepieciešamības, ietilpst tādi darbi kā klātnes kopšanas darbi, remontdarbi, caurteku darbi, atvašu pļaušanas darbi, ziemas uzturēšanas darbi un citi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI