DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Baltijas valstu un Ziemeļvalstu valsts sekretāri Rīgā apspriež drošības situāciju reģionā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2023. gada 29. martā Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs uzņēma Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (Nordic-Baltic Eight, NB8) Ārlietu ministriju valsts sekretārus ikgadējā sanāksmē Rīgā, ko šogad rīko Latvija saistībā ar koordinējošo lomu NB8 sadarbības formātā. 

Atbilstoši Latvijas izvirzītajām prioritātēm NB8 formātā, sanāksme tika veltīta reģionālās drošības jautājumiem. Svarīgi diskusiju temati bija – atbalsts Ukrainai, Krievijas saukšana pie atbildības, NATO aktualitātes, kā arī NB8 loma noteikumos balstītas starptautiskās kārtības sekmēšanā.

Sanāksmi vadīja valsts sekretārs A. Pelšs, kurš uzsvēra, ka ir nenogurstoši jāturpina atbalsts Ukrainai, īpaši militārais un finansiālais. Mūsu reģiona drošība ir atkarīga no Krievijas kara Ukrainā iznākuma, tāpēc atbalsts ir jāsniedz tik ilgi, cik tas nepieciešams. Tāpat ir jāuztur spiediens pret Krieviju, gan pieņemot jaunas sankcijas, gan novēršot esošo sankciju apiešanas mēģinājumus.

Valsts sekretārs aicināja partnerus turpināt darbu starptautiska mehānisma agresijas nozieguma iztiesāšanai jeb īpašā tribunāla izveidē. Ir nepieciešams panākt Krievijas atbildību par agresijas noziegumu, ko tā veikusi pret Ukrainu. “NB8 valstīm kā līdzīgi domājošām arī turpmāk jāsniedz ieguldījums noteikumos balstītas starptautiskās kārtības stiprināšanā, īpaši uzsverama ir NB8 valstu aktīvā sadarbība ANO Cilvēktiesību padomē,” norādīja A. Pelšs.

Sanāksmes laikā NB8 valsts sekretāri apmeklēja Ādažu militāro bāzi, kā arī novēroja starptautisko militāro mācību “Crystal Arrow 2023” (“Kristāla Bulta 2023”) norisi, ko organizē Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde un kas Latvijā norisinās no 20. līdz 31. martam. Mācību mērķis ir pilnveidot NATO valstu bruņoto spēku vienību savstarpējo sadarbību, integrēt kaujas atbalsta un nodrošinājuma elementus manevra vienību atbalstam, plānot un izpildīt uzbrukuma un aizsardzības operācijas, kā arī sertificēt NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu.

 

Informācijai

NB8 formātā ietilpst Dānija, Igaunija, Islande, Latvija, Lietuva, Norvēģija, Somija un Zviedrija.

Latvijas 2023. gada NB8 sadarbības virsmērķis ir “Nākotnes drošības vides veidošana” un par prioritātēm izvirzītas noteikumos balstītas starptautiskās kārtības stiprināšana, militārās drošības un atturēšanas spēju stiprināšana un noturības stiprināšana.

Plašāka informācija par Latvijas NB8 sadarbības koordinācijas gadu.

Vairāk par starptautiskajām militārajām mācībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI