DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU prestižajā «QS World University Rankings by Subject» pārliecinoši atzīta par Latvijas labāko universitāti inženierzinātnēs un tehnoloģijās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) ir uzlabojusi savas pozīcijas prestižajā starptautiskajā reitingā «QS World University Rankings by Subject 2023» un ierindojusies starp 301.–350. labākajām pasaules universitātēm enerģētikā un elektronikā. Kopumā inženierzinātnēs un tehnoloģijās RTU reitingā ieņem 401.–450. vietu un šajā pozīcijā ir vienīgā universitāte Latvijā.

Augstskolu sniegums reitingā vērtēts piecās nozarēs – inženierzinātnēs un tehnoloģijās, mākslas un humanitārajās zinātnēs, dzīvības zinātnēs un medicīnā, dabas zinātnēs, kā arī sociālajās un vadības zinātnēs.   

Šajās nozarēs detalizētāk tiek izvērtētas konkrētas jomas. Vislabāko rezultātu RTU ir sasniegusi enerģētikā un elektronikā, iekļūstot 301.–350. vietā, toties mehānikā, aeronautikā un ražošanā RTU ir kāpinājusi vietu reitingā salīdzinājumā ar pagājušo gadu un šogad ierindojusies 351.–400. vietā. Savukārt materiālzinātnē RTU ir 401.–420. vietā, biznesa un menedžmenta studijās – 551.–580. vietā un datorzinātnēs un informācijas tehnoloģijā – 551.–600. vietā, šajā pozīcijā kļūstot par labāko Latvijā.

Ar minēto sniegumu reitingā RTU Baltijā ir līdzīgās pozīcijās ar Viļņas Ģedimina Universitāti (VILNIUS TECH), kura arī reitinga kopvērtējumā ir 401.–450. vietā. Tallinas Universitāte un Tartu Universitāte ierindojušās 451.–500. vietā, savukārt Kauņas Universitāte – 501.–530. vietā.

«RTU ļoti lepojas, ka starptautiski prestižajā reitingā ir novērtēta par Latvijas labāko universitāti inženierzinātnēs un tehnoloģijās. Mūsu jaunais rektors ir saņēmis RTU padomes uzdevumu universitātei iekļūt 500 labāko pasaules universitāšu skaitā, un panākumi šajā reitingā ir lielisks pamats, lai RTU arī pārējās nozarēs sasniegtu tikpat labus rezultātus un būtu pirmā Latvijas augstskola, kas ierindojas starp 500 pasaules labākajām universitātēm,» saka RTU administratīvais direktors Juris Iljins.  

Augstskolas reitingā izvērtētas pēc to akadēmiskās reputācijas, reputācijas darba devēju vidū, citējamības un Hirša indeksa. Akadēmiskās un darba devēju reputācijas novērtējums gūts, balstoties plašās starptautiskajās aptaujās, citējamība vērtēta pēc vidējā publikāciju skaita, kas atklāj universitātēs veiktās pētniecības ietekmi un kvalitāti, savukārt Hirša indekss aplūko zinātniskās institūcijas visvairāk citētās publikācijas un pārējo publikāciju citējamības rādītājus, tādējādi analizējot augstskolas zinātnieku produktivitāti un ietekmi.

Reitinga inženierzinātņu un tehnoloģiju daļā pirmajā vietā ir ierindojies Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts (ASV), otrajā – Stenforda Universitāte (ASV) un trešajā – Kembridžas Universitāte (Apvienotajā Karalistē).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI