DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. martā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Ukrainas civiliedzīvotāji var pieteikties latviešu valodas mācībām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) atklātā pieteikumu konkursā pakalpojumu sniedzējiem “Latviešu valodas mācības Ukrainas civiliedzīvotājiem” noskaidrojis 21 organizāciju, kas Ukrainas civiliedzīvotājiem nodrošinās bezmaksas latviešu valodas mācības. Iespēja apgūt latviešu valodu būs pieejama visā Latvijā gan klātienē, gan attālināti, gan arī hibrīda režīmā.

Konkursa mērķis bija atrast pakalpojumu sniedzējus, kas nodrošinās bezmaksas latviešu valodas mācības visos Latvijas reģionos pieaugušajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, t.sk. arī nepilngadīgajiem ar iegūtu vidējo izglītību vismaz 120 akadēmisko stundu apjomā no A1 un augstākā līmenī, atbilstoši personas zināšanām. Sekmīgi kursu pabeigušajiem dalībniekiem, sākot ar A2 līmeni, mācību apguves telpās būs iespēja kārto valsts valodas prasmju pārbaudījumu sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru (VISC).

“Lai veiksmīgi iejustos Latvijā, latviešu valodas zināšanas ir neatņemams priekšnosacījums, tāpēc arī šogad ar SIF atbalstu tiks īstenotas latviešu valodas apmācības Ukrainas civiliedzīvotājiem. 2022. gadā kursus apmeklēja 3507 ukraiņi. Absolventu vidū bija vairāki iedvesmojoši piemēri, kuriem izdevās apgūt valodu  līmenī, lai pilnvērtīgi iekļautos un strādātu savā profesionālajā jomā. Arī šogad mācību programmas ietvers tādu prasmju apgūšanu kā klausīšanās, lasīšanas, runāšanas un rakstīšanas prasmes saziņai vienkāršās sadzīves un ikdienas situācijās. Šo mācību laikā pakalpojumu sniedzēji sadarbībā ar VISC visiem gribētājiem, sākot ar A2 līmeni, nodrošinās iespēju kārtot valsts valodas pārbaudījumu pēc iespējas īsākā laikā pēc mācību kursu pabeigšanas, tādējādi motivējot un atvieglojot ceļu uz zināšanu apliecinājuma iegūšanu,  kas būtiski paplašina Ukrainas civiliedzīvotāju iespējas Latvijas darba tirgū.” stāsta SIF sekretariāta direktore Zaiga Pūce.

Pieteikumus latviešu valodas apmācībām varēja iesniegt Valsts izglītības informācijas sistēmā reģistrētas izglītības iestādes, neatkarīgi no tās juridiskā statusa vai iestādes veida (vispārējās, speciālās, profesionālās, augstākās, pieaugušo u.c. izglītības iestāde), kas darbojas saliedētas sabiedrības attīstības, izglītības vai sociālās iekļaušanās jomā. Programmas ietvaros latviešu valodas mācību kopējais programmā pieejamais finansējums - 743 000 EUR, kas dos iespēju apgūt valodu 1000 personām. Plānots, ka latviešu valodas mācības ar SIF atbalstu norisināsies līdz 30. jūnijam.

Konkursā iesniegtos pieteikumus vērtēja pieteikumu vērtēšanas komisija, kuras sastāvā bija pa diviem pārstāvjiem no Kultūras ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas, viens pārstāvis no Latviešu valodas aģentūras. Komisijas sastāvā bija arī SIF pārstāvis, kurš vada vērtēšanas komisijas darbu, bet atbilstības kritēriju vērtēšanā un balsošanā nepiedalās.

Ar plašāku informāciju par latviešu valodas kursiem iespējams iepazīties www.sif.gov.lv sadaļā "Projektu konkursi".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI