DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Gunda Reire aicina spēcināt ES konkurētspēju ar ambiciozu un atvērtu tirdzniecības politiku

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2023. gada 9. un 10. martā Stokholmā, Zviedrijā, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Gunda Reire piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē par kopējās tirdzniecības politikas jautājumiem. Dalībvalstu pārstāvji pārrunāja tirdzniecības politikas lomu ES konkurētspējas veicināšanā un ES–ASV tirdzniecības attiecības. Sanāksmē notika arī diskusija ar Ukrainas vicepremjeri Jūliju Sviridenko (Yulia Svyrydenko) par ES tirdzniecības atbalstu Ukrainai.

Parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka ES konkurētspējas un ekonomiskās izaugsmes pamatā ir jābūt atvērtai un ambiciozai tirdzniecības politikai. “ES uzņēmēji saskaras ar virkni globālu izaicinājumu – pieaugošās energoresursu un izejmateriālu cenas, tirdzniecības barjeras un protekcionisms, piegāžu ķēžu nedrošība. Svarīgi sniegt viņiem atbalstu, veicinot importa un eksporta tirgu dažādošanu un paplašinot ES brīvās tirdzniecības nolīgumu tīklu. Atvērta tirdzniecība rada iespējas ES ražošanas nozarēm piekļūt kritiski nozīmīgiem izejmateriāliem, īpaši nozarēs, kas ir svarīgas ES klimata un digitālo mērķu sasniegšanai,” teica Gunda Reire. Tāpat parlamentārā sekretāre akcentēja, ka tirdzniecības aizsardzības instrumenti jāizmanto līdzsvaroti un mērķtiecīgi, neapdraudot ES ekonomikas konkurētspēju.

Pārrunājot ES un ASV tirdzniecības attiecības, G. Reire norādīja, ka abas ekonomikas ir cieši saistītas un to attiecībām ir ievērojams potenciāls padziļināties un paplašināties. “Mums jāizmanto visas iespējas stiprināt transatlantiskās attiecības. ES un ASV Tirdzniecības un tehnoloģiju padome spēj sniegt stabilu un uzticamu platformu turpmākai sadarbībai divpusējos un pasaules mēroga jautājumos, piemēram, eksporta kontrole, pretdarbošanās dezinformācijai, ieguldījumu izvērtēšana,” pauda parlamentārā sekretāre.

Sarunā ar Ukrainas vicepremjeri G. Reire uzsvēra stingru Latvijas atbalstu Ukrainai un tās ekonomikas atveseļošanai. Ukrainas piekļuve ES Vienotajam tirgum ir nozīmīga tās noturības veicināšanai un ražošanas un tirdzniecības turpināšanai. Parlamentārā sekretāre akcentēja Latvijas gatavību atbalstīt lēmumu par tirdzniecības atvieglojumu pagarināšanu Ukrainai, kā arī atzīmēja Solidaritātes koridoru efektīvas darbības nozīmi.

 

Informācijai

ES Ārlietu padome kopējās tirdzniecības politikas formātā apskata jautājumus par ES tirdzniecības attiecībām ar trešajām valstīm, ietverot preču un pakalpojumu tirdzniecību, intelektuālā īpašuma tiesību komerciālo pusi, starptautiskā publiskā iepirkuma un ārvalstu tiešo ieguldījumu noteikumu aspektus. Sanāksmes vada prezidējošās valsts ES Padomē ministrs, kas atbild par tirdzniecības jautājumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI