DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. februārī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Augsta līmeņa digitālo prasmju apguvei Latvijā attīstīs studijas un pētniecību kvantu tehnoloģiju jomā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Unsplash.

Lai stiprinātu Latvijas konkurētspēju kvantu tehnoloģiju jomā, Latvijas Universitāte (LU) kopā ar partneriem no Rīgas Tehniskās Universitātes (RTU), LU Cietvielu fizikas institūta (LU CFI) un LU Matemātikas un informātikas institūta (LU MII) uzsāk vērienīga projekta “Kvantu tehnoloģiju iniciatīva” īstenošanu. Tas ļaus sagatavot augsta līmeņa speciālistus, attīstīt zināšanas un prasmes augsto tehnoloģiju jomā, īstenot augsta līmeņa pētniecību un veicināt augstākās izglītības, zinātnes un industrijas sinerģiju inovāciju virzienā.

“Kvantu tehnoloģijas ir starp nozīmīgākajām ilgtermiņa pētniecības jomām IKT nozarē, kas izraisa aizvien lielāku interesi no IKT un citu jomu uzņēmumiem. Pēdējo gadu laikā vairāki no pasaules lielajiem IKT uzņēmumiem, piemēram, IBM un Google, aktīvi veido pirmos vidēja izmēra kvantu datorus, kam būs skaitļošanas jauda, ko nevar sasniegt ar tradicionālajiem datoriem. Tas savukārt rada interesi par kvantu datoriem no dažādu nozaru uzņēmumiem, kas varētu lietot kvantu datorus un rada nepieciešamību izstrādāt jaunas skaitļošanas metodes kvantu datoriem. Jau šobrīd šajā jomā Latvijai ir skaidra salīdzinoša priekšrocība un atpazīstamība Eiropas mērogā, taču projekta realizācija ļaus nostiprināt šo priekšrocību un attīstīt zināšanu bāzi un cilvēkkapitālu laikā, kad kvantu tehnoloģijas tuvojas praktiskam lietojumam,” stāsta LU Datorikas fakultātes profesors, LU Kvantu datorzinātnes centra vadītājs, projekta “Kvantu tehnoloģiju iniciatīva” saturiskais vadītājs Andris Ambainis.

Projekts ļaus sagatavot augsta līmeņa speciālistus, attīstīt zināšanas un prasmes augsto tehnoloģiju jomā, īstenot augsta līmeņa pētniecību un veicināt augstākās izglītības, zinātnes un industrijas sinerģiju inovāciju virzienā. Mums jau šodien ir nepieciešams nodrošināt vidi, zināšanas un starpdisciplināras speciālistu komandas, kas spēj radīt komerciāli veiksmīgus produktus ar augstu eksporta potenciālu,” pauž Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietniece Santa Šmīdlere.

“Latvijas Kvantu iniciatīva un tajā iesaistīto partneru kopīgie centieni attīstīt ar kvantu tehnoloģijām saistītās aktivitātes Latvijā, ir nozīmīgs elements ES digitālajā pārejā. Šis ir lielisks piemērs, kur redzam pētniecības un nozares sinerģiju veidošanos, kas viennozīmīgi veicinās gan digitālās nozares un augsto tehnoloģiju attīstību, gan sekmēs Latvijas konkurētspēju. Ja par kvantu tehnoloģijām reiz runājām kā par ko netveramu un redzamu vien gara acīm – tagad tās strauji pietuvojas kam taustāmam, iegūstot reālu projektu aprises. Šī iniciatīva stiprinās Latvijas pozīciju gan Eiropas, gan pasaules pētniecības telpā, pateicoties arī Atveseļošanas un noturības mehānisma atbalstam, kurā tam paredzēti 17 miljoni eiro. Vēlu veiksmi un panākumus projekta īstenotājiem,” saka Zane Petre, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja.

Projektu realizējot, tiks radītas jaunas zināšanas gan attiecībā uz kvantu algoritmiem universāliem kvantu datoriem, gan kvantu sensoriem un ierīcēm, gan kvantu komunikāciju un kriptogrāfiju. Augstskolu studentiem un nozares profesionāļiem būs iespēja apgūt četrus studiju moduļus: kvantu skaitļošanas teorijā, kvantu programmēšanā, kvantu tehnoloģiju fizikā un kvantu komunikācijas tehnoloģijās. Šīs zināšanas ļaus nākotnē veidot sadarbību ar nozares uzņēmumiem, kam interesē kvantu tehnoloģiju lietojumi - gan lieliem pasaules uzņēmumiem, gan jaunuzņēmumiem.

Projekta īstenošana sekmēs iesaistīto zinātnisko institūciju konkurētspēju kvantu tehnoloģiju jomā, palielinot publikāciju skaitu, veicinot iesaisti Eiropas un starptautiskajā pētniecības telpā un palīdzot izstrādāt sekmīgus projektus Eiropas mēroga projektu konkursos, tādējādi piesaistot ārējo finansējumu zinātniskajai darbībai. Projekta rezultātā zinātnieki apgūs jaunas zināšanas un prasmes, iesaistīsies Eiropas un pasaules mēroga tīklošanās pasākumos, veidos jaunas zinātniskās sadarbības ar citu valstu zinātniekiem un izstrādās augsta līmeņa publikācijas, prezentējot tās starptautiskās zinātniskās konferencēs. Projekta rezultātā būtiski palielināsies speciālistu skaits ar augsta līmeņa digitālajām prasmēm, kuri spēj lietot augstās tehnoloģijas, lai attīstītu zināšanu un tehnoloģiju ietilpīgus jaunus produktus un pakalpojumus dažādās nozarēs un radīt augstākās izglītības, zinātnes un industrijas sinerģiju, kas veicina inovācijas ar maksimālu komercializācijas un eksporta potenciālu.

Projektu finansē Eiropas Savienības Atveseļošanas fonds un valsts budžets.

Jau ziņots, kas Latvijas vadošie zinātnieki un mācībspēki no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, LU Cietvielu fizikas institūta un LU Matemātikas un informātikas institūta apvienojuši spēkus, lai izveidotu Latvijas Kvantu iniciatīvu – apvienību, kas palīdzēs veiksmīgāk pārraudzīt un koordinēt ar kvantu tehnoloģijām saistītās aktivitātes Latvijā. Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda finansētais projekts “Kvantu tehnoloģiju iniciatīva”, ko realizēs apvienībā iesaistītie partneri, sniegs nozīmīgu ieguldījumu kvantu tehnoloģiju pētniecībā un izglītībā Latvijā un veicinās nākotnes darba tirgum noderīgu augsta līmeņa digitālo prasmju apguvi.

Lai iepazīstinātu ar projektā plānotajām aktivitātēm un plašāk izstāstītu par kvantu tehnoloģijām, visi interesenti ir aicināti piedalīties projekta atklāšanas pasākumā 7. martā, plkst. 14:00 Latvijas Universitātes Zinātņu mājā (Jelgavas ielā 3, Rīgā).

Plašāka informācija pieejama tīmekļa vietnē www.quantumlatvia.lu.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI