DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. februārī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Visbiežāk Ukrainas iedzīvotāji Latvijā konsultējušies pie ģimenes ārstiem un veikuši laboratoriskos izmeklējumus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizvadītajā gadā Ukrainas iedzīvotājiem, kuri ieradās Latvijā pēc Krievijas izraisītā kara Ukrainā, sniegti vairāk nekā 77 tūkstoši dažādi valsts apmaksāti ambulatorie, rehabilitācijas un primārās veselības aprūpes pakalpojumi. Ārstēšanās slimnīcā bijusi nepieciešama vairāk nekā 1800 cilvēkiem, tur pavadot vidēji 8,5 dienas.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotā informācija liecina, ka visbiežāk Ukrainas iedzīvotājiem bijusi vajadzība pēc ģimenes ārsta konsultācijām. Kopumā gan bērni, gan pieaugušie saņēmuši vairāk nekā 32 500 ģimenes ārstu konsultācijas, bet teju 900 gadījumos bērniem konsultācijas snieguši arī pediatri.

Ambulatoro pakalpojumu jomā pieaugušie visbiežāk veikuši dažādus laboratoriskos izmeklējumus, saņēmuši ginekologa, dzemdību speciālista, ķirurga, traumatologa un ortopēda konsultācijas, kā arī ultrasonogrāfijas un radioloģiskos izmeklējumus. Laboratoriskie izmeklējumi bijis visizmantotākais pakalpojums arī bērniem. Bieži saņemtas pediatra, bērnu ķirurga, oftalmologa un otolaringologa konsultācijas. Gan pieaugušajiem, gan bērniem nodrošināti arī valsts apmaksāti fizioterapeita, audiologopēda un ergoterapeita sniegtie pakalpojumi.

Ārstēšanās slimnīcā bijusi nepieciešama 1862 gadījumos un 80 % no pacientiem bija pieaugušie, slimnīcā pavadot vidēji 8,5 dienas. Iemesli saistīti ar dažādām traumām, ievainojumiem, asinsrites problēmām, kā arī ar palīdzības saņemšanu grūtniecības laikā vai dzemdībām. Bērni slimnīcā nonākuši dažādu infekcijas slimību, tostarp augšējo elpceļu infekciju slimību, traumu un ievainojumu dēļ.

Ukrainas iedzīvotājiem valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi Latvijā  pieejami tādā pat apjomā un kārtībā kā Latvijas iedzīvotājiem, savukārt, kompensējamās zāles nodrošinātas 100 % apmērā, ja nozīmēti references (lētākie) medikamenti.

NVD atgādina, ka saslimšanas gadījumā, lai saņemtu ārstēšanu, medikamentu receptes vai nosūtījumu turpmākai konsultācijai pie ārsta-speciālista, ir jāvēršas ģimenes ārsta praksē. Ģimenes ārsti gan pieaugušajiem, gan bērniem pieejami visā valsts teritorijā atbilstoši dzīvesvietai un pieņem pacientus pēc iepriekšējā pieraksta.

Bērniem pieejama arī valsts apmaksāta veselības aprūpe pie pediatriem. Latvijā pediatri ir tiešās pieejamības speciālisti un pie viņiem var pierakstīties un doties bez nosūtījuma – gan steidzamos gadījumos, gan vienkāršas saslimšanas gadījumā.

Informāciju par vistuvāk dzīvesvietai pieejamo ģimenes ārstu vai pediatru var noskaidrot, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni +371 8000 1234 vai, sūtot e-pastu nvd@vmnvd.gov.lv. Gadījumā, ja ģimenes ārsts atsaka sniegt pakalpojumu, jāziņo NVD, zvanot uz iepriekš minēto tālruņa numuru. Ja pediatrs kā uzraugošais ārsts nepieciešams bērnam līdz 18 gadu vecumam, NVD Klientu apkalpošanas centrs sniegs atbalstu, lai vienotos ar ārstu par bērnam nepieciešamās aprūpes nodrošināšanu.

Ārpus ģimenes ārstu darba laika konsultācijas var saņemt pie dežūrārstiem un feldšerpunktos (tajā skaitā zāļu receptes). Attālinātu medicīnisku padomu – zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni +371 6601 6001 (pieejams darba dienās no plkst. 17:00 līdz 8:00 un brīvdienās, svētku dienās visu diennakti). Traumas gadījumā palīdzību sniedz steidzamās medicīniskās palīdzības punktos, bet neatliekamos gadījumos, kad ir apdraudēta veselība vai dzīvība, palīdzība pieejama slimnīcu uzņemšanas nodaļās.

Būtiski, ka Ukrainas iedzīvotājiem, kuri nav nodarbināti Latvijā jeb nav sociāli apdrošināti saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu", saņemot veselības aprūpes pakalpojumus, nav jāveic pacienta līdzmaksājums.

Valsts apmaksātu veselības aprūpi var saņemt ārstniecības iestādēs vai pie ārsta, kas ir līgumattiecībās ar NVD. Plānveida veselības aprūpe pieejama pēc iepriekšēja pieraksta rindas kārtībā. Pirms pieteikšanās ieteicams noskaidrot, vai ārsts sniedz valsts apmaksātas konsultācijas. Pie ārsta vai ārstniecības iestādē, kas nav līgumattiecībās ar valsti, par saņemtajiem pakalpojumiem jāmaksā saskaņā ar ārsta vai iestādes cenrādi.

Ar jautājumiem par veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas kārtību ikviens aicināts zvanīt uz NVD bezmaksas informatīvo tālruni +371 8000 1234 (pirmdienās – ceturtdienās no plkst. 8:30 līdz 17:00, piektdienās no plkst. 8:30 līdz 15:00). NVD tīmekļvietes www.vmnvd.gov.lv sadaļā “Veselības aprūpes pakalpojumi Ukrainas pilsoņiem” ir pieejami skaidrojoši materiāli ukraiņu, angļu un latviešu valodā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI