DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LVM Kalsnavas arborētums piedalās starptautiskajā sēklu apmaiņā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: LVM

Ziemas laiks LVM Kalsnavas arborētumā nebūt nav klusāks un mierīgāks laiks. Darbu duna neapsīkst, jo laiks šķirot vasarā un rudenī ievāktās dekoratīvo kokaugu sēklas, lai izdotu starptautisko sēklu apmaiņas katalogu Index seminum.

LVM Kalsnavas arborētums starptautiskajā sēklu apmaiņā Index seminum piedalās kopš 1981. gada. Šajā laikā izdoti jau vairāk nekā 40 kokaugu sēklu katalogi.  Ar sēklu katalogu palīdzību botāniskie dārzi, dendrāriji, augu kolekcionāri, vides un dārzkopības izglītības iestādes visā pasaulē nodrošina kolekciju daudzveidību un augu pavairojamā materiāla bāzi. Sēklu apmaiņa dod iespēju paplašināt kolekcijas, ieviešot tajās arī neparastus augus, kuri spēj pielāgoties konkrētajiem apstākļiem, piemēram, saņemot sēklas no tuksnešu vai kalnu reģionu dārziem un savvaļas, ko citādi būtu iespējams iegūt vienīgi ekspedīcijās.

2023. gada sēklu apmaiņas katalogā apkopotas 2022. gadā ievāktās dekoratīvo kokaugu sēklas no 194 taksoniem. Katalogs izsūtīts vairāk nekā 130 dažādiem dārziem visā pasaulē, sasniedzot pat tādus galamērķus kā Japāna, Spānija, Francija, Kanāda, Monāko un Kuba.

“Starptautiskā sēklu apmaiņa nupat tikai sākusies, bet esam saņēmuši jau 13 pasūtījumus ar 68 sēklu dažādībām no mūsu kataloga. Sēklas uzsākušas ceļu uz Beļģiju, Spāniju, Vāciju, Lietuvu, Austriju, Igauniju, Franciju un Nīderlandi. Kopā ar īpašiem sveicieniem un izturības velējumiem sēklas ceļos arī pie Ukrainas kolēģiem,” stāsta LVM Kalsnavas arborētuma informācijas centra vadītājs Gatis Teilis.

No sēklu apmaiņas katalogiem pie kokaugu retumiem tiek arī Kalsnavas arborētuma dārzs. Šobrīd ir saņemti un izskatīti 31 Index Seminum no 17 dažādām valstīm. Valstu saraksts ir plašs, iekļaujot pat tādas zemes kā Izraēla un Īslande.

Dārzs ir dzīvs līdz ar kokaugiem, kas mīt tajā. LVM Kalsnavas arborētums – tā ir neparasto, īpašo un citzemju kokaugu kolekcija, kas aicina sastapties ar visu pasauli caur kokaugiem!

Ikdienā te dzirdamas tūristu čalas, skolu grupu zinātkārie izsaucieni, kas dodas pētīt sēkliņas piedzīvojumu un tver savas klases piedzīvojumu mirkļus. Kalsnavas arborētumā mājo zināšanas, satikšanās prieks un miers. Uzzini vairāk mammadaba mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI