DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. janvārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvijas Banka turpinās atbalstīt Ukrainu tās cīņā par brīvību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Latvijas Banka

Šodien Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko (Olexandr Mischenko) apmeklēja Latvijas Banku un ar centrālās bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku un vadības pārstāvjiem pārrunāja aktuālo situāciju Ukrainā un pasaulē, kā arī Latvijas Bankas līdz šim sniegto un turpmāk plānoto atbalstu Ukrainai.

Vēstnieks izmantoja iespēju klātienē iepazīties ar ukraiņu mākslinieku darbu izstādi Latvijas Bankā.

"Pēdējās dienās saņemtas labas ziņas par lielāku militāro atbalstu Ukrainai tās cīņā ar Krievijas iebrucējiem. Taču palīdzība ir nepieciešama arī citās jomās – gan humanitārajā jomā, gan novēršot postījumus energoapgādes infrastruktūrai, gan domājot par ekonomikas atjaunošanu jau pēc kara. Katram ir jāiesaistās, un par iespējamiem palīdzības veidiem domājam arī Latvijas Bankā," uzsver Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks, piebilstot, ka centrālās bankas atbalsts nav aprobežojies un arī turpmāk neaprobežosies ar humanitārajiem mērķiem vāktajiem līdzekļiem, izlaižot kolekcijas monētu par Ukrainas cīņu par savu brīvību, bet arī citās jomās.

Tikšanās laikā pārrunāti Latvijas Bankas īstenotie atbalsta pasākumi līdz šim un tuvākajā nākotnē. Sākoties Krievijas iebrukumam Ukrainā, Latvijas Banka ar Aizsardzības ministrijas starpniecību ziedoja Ukrainas armijai mikroautobusu un cita veida noderīgas lietas. Apmaksātā praksē Latvijas Bankā uzņemti vairāki ukraiņu studenti, 2022. gada rudenī sadarbībā ar Ukrainas Nacionālo banku un Latvijas komercbankām "Rietumu banka" un "Industra Bank" bēgļu atbalstam nodrošināta grivnu maiņa pret eiro pēc oficiālā kursa.

Latvijas Banka ir izlaidusi Ukrainas brīvībai veltītu sudraba kolekcijas monētu, kurai ir ne tikai simboliska, bet arī praktiska jēga. Ar tās palīdzību Latvijas Banka veiks ziedojumus Ukrainas atbalstam – gūtie ienākumi no katras pārdotās monētas tiks ziedoti Ukrainai. Kolekcijas monētas "Ukrainas brīvībai" autors ir ukraiņu mākslinieks Serhijs Maidukovs (Sergiy Maidukov).

Jau sniegts un arī nākotnē tiks turpināts tehnisks atbalsts Ukrainas Nacionālajai bankai vairākās jomās, piemēram, maksājumu sistēmu attīstībā un risku pārvaldībā.

Izrādot personisku iniciatīvu, atbalstu snieguši arī Latvijas Bankas darbinieki, gan iesaistoties ziedošanas akcijās bēgļu atbalstam un līdzekļu vākšanā Ukrainas Nacionālā vēža institūta Reanimācijas nodaļai, gan pie sevis izmitinot bēgļus no Ukrainas.

Tikšanās laikā Latvijas Bankas pārstāvji apstiprināja, ka turpinās sniegt praktisku atbalstu Ukrainai starptautiskajās finanšu institūcijās, kā arī gatavojoties Eiropas Savienības integrācijai un tam nepieciešamajām reformām.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI