DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. janvārī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības ministre godina Latvijas armijas komandiera pulkveža Oskara Kalpaka piemiņu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 6. janvārī, godinot Latvijas armijas komandieri pulkvedi Oskaru Kalpaku 141. dzimšanas dienā, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece, Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts un Latvijas Kara muzeja darbinieki nolika ziedus pie O. Kalpakam veltītā pieminekļa Rīgā.

Pēc ziedu nolikšanas aizsardzības ministre uzsvēra: “Tradīcijas veido kultūru un spēcina mūsu nacionālo identitāti. Pieminēsim Oskara Kalpaka sniegumu un mācīsimies no viņa dzimtenes mīlestību, lai nekādi apdraudējumi nespētu mūs iebiedēt un ikviens no mums atrastu savu vietu Latvijas valsts aizsardzībā. Lai pulkveža Oskara Kalpaka piemērs kalpo par iedvesmu mums visiem, kā mīlēt savu zemi un ar godu pildīt mums uzticēto!”

I. Mūrniece atzinīgi vērtē Latvijas Kara muzeja iniciatīvu kā tradīciju ieviest ziedu nolikšanu pie Oskara Kalpaka pieminekļa 6. janvārī, Kalpaka dzimšanas dienā, ne tikai atminēties viņa nāves gadadienu.

Jau ziņots, ka 6. janvārī, godinot Latvijas armijas komandieri pulkvedi Oskaru Kalpaku dzimšanas dienā, visā Latvijā norisinās dažādi atceres pasākumi.

Oskars Kalpaks (06.01.1882. - 06.03.1919.) bija pirmais Latvijas Pagaidu valdības bruņoto spēku komandieris, kurš šo amatu ieņēma no 1918. gada 31. decembra līdz 1919. gada 6. martam, kad krita sadursmē ar sabiedroto vācu Dzelzs divīzijas bataljonu pie “Airītēm” netālu no Skrundas.

O. Kalpaks izpelnījies atzinību par iniciatīvu un pašaizliedzību, uzņemoties valdībai uzticamo karavīru vienības komandēšanu un nodrošinot iedzīvotāju informēšanu, kā arī latviešu vienību saglabāšanos un izaugsmi. Tas deva iespēju pakāpeniski palielināt Pagaidu valdībai uzticīgā latviešu karaspēka skaitlisko sastāvu, tādējādi nostiprinot pašas valdības stāvokli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI