DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. janvārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
1
1

Tieslietu padomes locekļi ar tiesu darbiniekiem pārrunā atalgojuma sistēmas pilnveides iespējas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 5. janvārī, Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs un Tieslietu padomes priekšsēdētāja vietniece Dzintra Balta tikās ar tiesu darbinieku izvirzītajiem pārstāvjiem, lai pārrunātu tiesu darbinieku atalgojuma sistēmas pilnveides iespējas.

Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs sarunā ar tiesu darbiniekiem norādīja: “Viens no būtiskākajiem iemesliem, kāpēc tiesu darbinieki rajonu (pilsētu) tiesās un apgabaltiesās ilgstoši saņem savam amatam neatbilstošu atalgojumu, ir tas, ka pirmās un otrās instances tiesas organizatoriski un finansiāli joprojām ir padotas izpildvaras institūcijai Tieslietu ministrijai. Diemžēl šāda sistēma, kurā tiesu budžetu sastāda un administrē izpildvara, nav sevi attaisnojusi. Tāpēc Tieslietu padome ir izvirzījusi stratēģisko mērķi – pārņemt tiesu administrēšanu un fiskālos jautājumus tiesu varas pārziņā. Vienlaikus cerot, ka jaunā valdība pildīs deklarācijā uzrakstīto – nostiprināt Tieslietu padomes statusu un funkcijas jautājumos, kas saistīti ar tiesu varas budžetu, personālpolitiku, darba organizāciju un infrastruktūru.”

Tieslietu padomes priekšsēdētājs A. Strupišs arī norādīja, ka šobrīd likums Tieslietu padomei budžeta un tiesu administrēšanas jautājumos ir piešķīris tikai konsultatīvu funkciju. Darbojoties savas kompetences ietvaros, Tieslietu padome 2022. gada 1. jūlijā atbalstīja Tieslietu ministrijas pieteiktos rajonu (pilsētu) tiesu un apgabaltiesu prioritāros pasākumus 2023.‑2025. gada budžetā, kurā kā pirmā prioritāte tika norādīta tiesu darbinieku atalgojuma paaugstināšana.

Tāpat Tieslietu padomes priekšsēdētājs A. Strupišs uzvēra, ka paralēli tiesu darbinieku atalgojumam būtu jārisina jautājums par tiesu darbinieku amata aprakstiem un prasībām. “Tieslietu padome 2023. gada 13. janvāra sēdē uzklausīs Tiesu efektivitātes stiprināšanas darba grupas ziņojumu par priekšlikumiem, kā sakārtot un pilnveidot tiesu darbinieku amata institūtu. Un lems par tālāko rīcības plānu, kā situāciju uzlabot,” minēja A. Strupišs.

Savukārt tiesu darbinieku pārstāvji Tieslietu padomes locekļiem izteica vairākus priekšlikumus tiesu darbinieku atalgojuma sistēmas pilnveidei un tiesu darba organizācijas efektivizēšanai. Proti, rast iespēju 2023. gadā katrai tiesu darbinieku kvalifikācijas pakāpei noteikt proporcionālu darba algas paaugstinājumu vismaz 24% apmērā, ievērot līdzvērtības un vienlīdzības principu tiesas sekretāru, tiesas sēžu sekretāru un arhivāru darba algas samaksai, stiprināt tiesu varas neatkarību no izpildvaras ietekmes, meklēt risinājumus, kā optimizēt tiesu darba organizāciju un nodrošināt vienotu pieeju šiem jautājumiem visās Latvijas tiesās, paaugstināt tiesu darbinieku amata prestižu.

Tieslietu padomes priekšsēdētājs A. Strupišs ir gandarīts ar sarunu un vērš uzmanību, ka tiesu darbinieku algu jautājumos nav domstarpību starp tiesu darbinieku pārstāvjiem un Tieslietu padomi. Vienlaikus Tieslietu padomei ir jāturpina uzsāktais darbs pie Tieslietu padomes stratēģisko virzienu īstenošanas.

Ar Tieslietu padomes priekšsēdētāju A. Strupišu un Tieslietu padomes priekšsēdētāja vietnieci Dzintru Baltu tikās Rīgas apgabaltiesas tiesneša palīgiMāris Gerlovess un Dāvids Andris Blehmanis, Kurzemes rajona tiesas kancelejas vadītājas vietniece Egija Šteinberga, Zemgales rajona tiesas tiesneša palīdze Anna Briede un Zemgales rajona tiesas konsultante Ina Smilškalna.

Tieslietu padomes priekšsēdētājas A. Strupišs turpinās diskusiju par tiesu darbinieku atalgojumu 2022. gada 12. janvārī arī ar Tieslietu ministrijas pārstāvjiem.

Papildu informācija:

Tieslietu padomes priekšsēdētājs A. Strupišs aicināja tiesu darbiniekus uz sarunu, reaģējot uz 2022. gada 1. decembrī saņemto kolektīvo vēstuli kopumā no 924 tiesu darbiniekiem par inflācijas ietekmi uz tiesu darbinieku atalgojumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI