DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. janvārī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības ministre tiekas ar Spānijas vēstnieku Latvijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Latvijas sabiedrība augstu vērtē Spānijas ieguldījumu mūsu valsts aizsardzības stiprināšanā. Spānijas karavīru un NASAMS pretgaisa aizsardzības sistēmu atrašanās Latvijā ir skaidrs signāls, ka Latvija tiks aizsargāta,” tiekoties ar Spānijas vēstnieku Latvijā Manuelu Alhamu Orenesu (Manuel Alhama Orenes) sacīja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece.

Tāpat aizsardzības ministre pauda optimismu attiecībā uz Latvijas un Spānijas turpmāko divpusējo sadarbību aizsardzības jomā, ņemot vērā pagājušā gada NATO Madrides samitā panākto vienošanos palielināt NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu līdz brigādes lieluma vienībai.

Spānija ir viena no 11 NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā dalībvalstīm. Kaujas grupu vada Kanāda, apvienojot vairāk nekā 1700 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un Ziemeļmaķedonijas, kuri rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Spānijas Gaisa spēki arī regulāri piedalās NATO Baltijas valstu Gaisa patrulēšanas misijā, rotācijas kārtībā nodrošinot pastāvīgu vienību klātbūtni Baltijas reģionā.

Reaģējot uz nepieciešamību stiprināt Baltijas reģiona aizsardzības spējas pēc Krievijas īstenotā iebrukuma Ukrainā, 2022. gada 26. jūnijā Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē tika izvietota Spānijas piegādātā zeme-gaiss zenītraķešu NASAMS baterija.

Kopā ar pretgaisa zenītraķešu bateriju Latvijā ieradās arī 85 Spānijas bruņoto spēku karavīri, kas pievienojās apmēram 500 šobrīd Baltijā jau esošajiem spāņu karavīriem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI